Antonio Andrușceac (AUR): Investițiile în sistemul de irigații, un obiectiv strategic ratat de coaliție

Investițiile în sistemul de irigații sunt vitale pentru dezvoltarea agriculturii românești, însă orice inițiativă a fost sabotată de către partidele care s-au succedat la guvernare. România ar fi avut șansa să aloce fonduri pentru modernizarea acestui sistem, însă din cauza incompetenței, am pierdut această oportunitate. Fără investiții masive și fără o strategie pe măsură nu putem avea rezultate notabile în sectorul agricol, atrage atenția deputatul AUR Antonio Andrușceac.

Guvernanții și-au dat seama târziu că nu poți să te dezvolți fără astfel de investiții și au decis să includă acest aspect în Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis spre aprobare către Comisia Europeană în februarie 2022.

Necesitatea investițiilor majore în sistemul de irigații pentru agricultura românească ar fi trebuit să fie obiectiv de importanță strategică pentru România. Din păcate, abordarea autorităților române a fost una neprofesionistă, incoerentă și fără viziune, a punctat Andrușceac. Potrivit informațiilor, PNRR prevede alocarea a 400 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de irigații  și 100 milioane de euro pentru înființarea unor sisteme de irigații. În plus, Ministerul Agriculturii și-a propus ca anul acesta să fie finalizate cel puțin 22 de noi investiții în infrastructura de irigații.

Presa a scris faptul că, la discuțiile inițiale despre PNRR, Comisia Europeană efectiv a refuzat aprobarea a 2 miliarde de euro prevăzută pentru investiții în acest sistemele de irigații. Dar, după acel moment, nu s-a mai scris nimic pe acest subiect.

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a solicitat ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să ofere detalii cu privire la răspunsul Comisiei Europene cu privire la propunerile din Planul Național Strategic. De asemenea, deputatul a cerut informații privind proiectele concrete de investiții în sistemul de irigații, precum și situația bugetară a fiecărui proiect în parte, dintre cele care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2022.