ROPRES

Antonio Andrușceac (AUR) a izbucnit: De ce nu spuneți câte milioane de doze de vaccin expirate, cumpărate din banii românilor, vor fi distruse?

În cadrul ședinței Camerei Deputaților de miercuri, 20 septembrie, deputatul AUR Antonio Andrușceac a izbucnit în timpul dezbaterii pe marginea adoptării unui proiect de lege referitor la necesitatea de a încuraja utilizatorii de produse farmaceutice să returneze medicamentele expirate în farmacii pentru a evita „poluarea farmaceutică”.

Inițiatorii legii susțin că o astfel de reglementare este necesară deoarece farmacovigilența în România este precară:

„Doar unele farmacii au contracte cu firmele  specializate în eliminarea deșeurilor periculoase; și mai puține au un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori, iar unele farmacii impun la preluare completarea unor formulare complexe de către persoana care dorește să predea medicamentele expirate.

De cele mai multe ori, populația consideră medicamentele expirate ca fiind deșeuri menajere, estimându-se că aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Tratamentul apelor reziduale nu reușește să elimine în totalitate substanțele chimice de proveniență farmaceutică. Spre exemplu, se estimează că ibuprofenul este eliminat prin tratamentul uzual al apelor reziduale în proporție de 60-90%, în timp ce carbamezapina în proporție mult mai mică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cadrul dezbaterii din Camera Deputaților, Antonio Andrușceac a luat cuvântul pentru a explica votul partidului AUR, însă a readus în discuție milioanele de doze de vaccin anti-Covid-19 expirate, cumpărate din banii românilor, care urmează să fie distruse, costul incinerării acestor doze urmând a fi suportat tot de către români.

„Desigur că eliminarea acestor deșeuri care au un regim special este necesar să se facă într-un fel controlat. Vă întreb însă, de ce nu spuneți câte milioane de doze cumpărate din banii românilor, pentru care ați îndatorat din nou acest popor, merg acum spre incinerator? De ce nu spuneți românilor care este firma care va face această incinerare? Pentru că este din același grup cu cei de la care ați cumpărat? Până unde mergeți cu ticăloșia? De câte ori vreți să ne taxați și să plătiți bir la aceiași stăpâni?”, a declarat Andrușceac.

Amintim că la începutul anului 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că autoritățile sunt nevoite să neutralizeze „câteva milioane bune de doze” de vaccin anti-COVID care au expirat, iar, din estimările sale, pierderile „depășesc 100 de milioane de euro”.

S-ar putea să-ți placă și...