Angajaţii din Sănătate sunt în grevă japoneză

Sindicaliştii de la Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu le sunt respectate drepturile de natură salarială şi de protecţie de locul de muncă.

Comunicatul SANITAS:

Astăzi, 7 octombrie 2020, mai mult de 32.000 de membri SANITAS din peste 420 de instituții publice de sănătate și asistență socială din toate județele țării au declanșat greva japoneză.

Nu întrerupem activitatea la locurile noastre de muncă, pentru că suntem conștienți de rolul esențial pe care îl avem în asigurarea prevenției, tratamentului și îngrijirii populației acestei țări.

Tragem, însă, un semnal de alarmă asupra faptului că salariații din cele două domenii lucrează de peste șase luni în condiții de epuizare fizică și psihică, sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar iar următoarele luni vor fi din ce în ce mai dificile!

Ritmul de infectare intracomunitară crește, pacienții vor fi din ce în ce mai mulți, instituțiile medicale și de asistență socială sunt din ce în ce mai aglomerate, apropiindu-ne periculos de mult de blocarea sistemului de sănătate și asistență socială.

În aceste condiții, constatăm că aceiași salariați sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a ”răsplăților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate!

Realitatea este că:

1. legislația specifică relațiilor de muncă este aplicată incomplet și discriminatoriu;

2. sunt situații în care cadrul legal este atât de incoerent formulat încât lasă loc la interpretări eronate care conduc, inevitabil, la decizii manageriale incorecte, chiar aberante;

3. în multe instituții din sănătate și asistență socială, așa-zisele recompense financiare pentru munca depusă în perioada stării de urgență se ridică la sume derizorii de 30 – 80 lei pe lună!

4. Atât în perioada de urgență cât și în cea de alertă au fost emise reglementări care, în lipsa precizării clare a surselor de finanțare, nu pot fi puse în practică;

5. posturile în instituțiile publice sunt blocate, personalul este insuficient exact în secțiile unde presiunea pandemiei este cea mai mare.

Salariații din sănătate, asistență socială, direcțiile de sănătate publică, unitățile de asistență medico-socială, serviciile de ambulanță, medicina școlară protestează începând de astăzi, DECENT, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții, așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași DECENȚĂ și să înțeleagă că TREBUIE SĂ RESPECTE LEGEA!

Cerem respectarea tuturor drepturilor legale pentru membrii noștri de sindicat: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate!

În condițiile în care autoritățile nu găsesc soluții reale la problemele semnalate de organizațiile noastre, Consiliul Național SANITAS din data de 13 octombrie 2020 va decide și alte forme de protest sindical, cu respectarea legislației specifice perioadei de criză pe care o traversăm. Vom apela inclusiv la chemarea în instanță a angajatorilor care nu respectă legea sau o interpretează după bunul lor plac.

7 octombrie este declarată Ziua Mondială pentru Muncă Decentă. Organizația Internațională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiţie esenţială pentru reducerea sărăciei şi o dezvoltare durabilă şi echitabilă. Conceptul presupune remuneraţie corectă, securitate în timpul serviciului, oportunităţi de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii şi – nu în ultimul rând – egalitate de şanse între bărbaţi şi femei.

Mesajul membrilor SANITAS în această zi este:


Muncim decent – protestăm decent – rasplătiți-ne decența cu o minimă bună-cuviință: acordarea drepturilor noastre legale!