Andrușceac (AUR): Testarea în masă, o soluție ignorată de Arafat. Dacă era competent, ar fi luat măsuri pentru degrevarea sistemului sanitar

Numărul infectărilor cu tulpina Omicron, mult mai contagioasă decât variantele precedente ale virusului Sars-Cov-2, este în creștere în România. Potrivit Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș și Institutul Cantacuzino, numărul tot de cazuri a ajuns la 183. Având în vedere evoluția valului 5 din alte țări și impactul grav pe care varianta Omicron îl are asupra sectorului economic, CNSU recomandă testarea săptămânală a angajaților din infrastructurile critice ale statului, a declarat Raed Arafat.

Activitățile economice se închid din cauza îmbolnăvirii în masă a personalului, care este trimis în izolare la domiciliu. Pentru a evita consecințele grave pe care o astfel de situația le-ar avea asupra economiei, Arafat susține că singură soluție este protecția. „Protecția înseamnă: testăm la locul de muncă unde se dorește acest lucru și se oferă de către agentul economic sau cel care răspunde de infrastructura critică și acolo unde avem locuri comune purtăm mască FFP2 și o purtăm obligatoriu în locurile respective. Când mergem la mâncare nu mergem să mâncăm toți la un loc la o masă – deci astea sunt reguli de sănătate publică care vor trebui să fie aplicate de cei care vor să-și păstreze activitatea funcțională și să nu ajungă cu toți angajații acasă”, a explicat secretarul de stat.

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a comentat pe marginea declarațiilor făcute de către secretarul de stat Raed Arafat în acest context și criticat autoritățile pentru au refuzat să ia măsuri pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar. În ceea ce-l privește pe Arafat, acesta și-a demonstrat lipsa de profesionalism, având în vedere că a declarat de nenumărate ori că singura soluție este vaccinarea cu seruri experimentale a populației.

Arafat este lipsit în acest moment de orice credibilitate, este văzut ca o unealtă care nu a făcut nimic bun în această perioadă decât să funcționeze ca o sperietoare la adresa antreprenorilor români, politicienilor, la adresa oamenilor din sistemul medical. Dacă era un om competent lua niște măsuri care să fi dus la degrevarea sistemului medical, una dintre primele măsuri necesare fiind testarea în masă. Încăpățânarea lui de a vinde substanțe cu care te vaccinezi, care s-a dovedit că nu te apără împotriva virusului, este de neînțeles. Testarea trebuie să fie una dintre soluție. Desigur, vaccinarea trebuie să rămână o opțiunea liberă și informată a fiecăreia dintre noi”, a declarat Andrușceac la Realitatea TV.