Andrei Hangan (AUR): Ministerul Mediului nu a prezentat date cu privire la incendiul din județul Argeș. Tanczos Barna, fără perspectivă

Senatorul AUR Andrei Hangan a solicitat ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, clarificări în urma incendiului uriaș care a avut loc la începutul lunii iunie la un depozit de deșeuri lângă Pitești, în apropierea fostului combinat „Arpechim”. Ministrul Tanczos Barna a prezentat doar cauza incendiului, care era cunoscută opiniei publice, susținând că operatorul economic deținea autorizație, însă nu a făcut cunoscute perspectivele Ministerului pe care îl conduce cu privire la incendiul produs. Mai mult, nu au fost prezentate repercusiunile degajărilor de fum asupra mediului și sănătății publice, așa cum a solicitat senatorul Hangan.

,,În urma analizei unei comisii a inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, cauza declanșării incendiului a fost o descărcare electrică în zona unui transformator electric aflat în incinta amplasamentului. În zona afectată de incendiu au ars deșeurile existente pe amplasamanet, în majoritate deșeuri nepericuloase.

Operatorul economic deține Autorizația integrată de mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, care susține că nu s-au constatat depășiri ale limitelor admise. Totodată, nu s-au înregistrat depășiri ale parametrilor analizați la stații fixe de monitorizare a calității aerului din județul Argeș”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului.

În urma incendiului au ars cca. 1200 de tone de substanțe periculoase, iar gazele cu concentrație toxică mare s-au îndreptat rapid către oraș. În acel spațiu de aproximativ 5.000 de metri pătrați se aflau sute de tone de substanțe periculoase, printre care și reziduuri chimice de vopsea și diluanți. După stingerea incendiului a urmat o cascadă de explozii, în zona depozitului existând numeroase butelii, astfel că operațiunea a durat peste 12 ore.