Andrei Hangan (AUR): Avem un sistem complet netransparent. Nimeni nu știe cât lemn se taie în România

Senatorul AUR Andrei Hangan trage un semnal de alarmă cu privire la datele comunicate de tot mai multe instituțiile statului, care sunt lipsite de acuratețe. În această situație se află și Inventarul Forestier Naţional, care publică date pozitive despre suprafața pădurilor, deși în România problema tăierilor ilegale este bine-cunoscută.

„Inventarul Forestier Naţional publică date pozitive despre suprafața pădurilor, încât ai fi înclinat să crezi că respectăm toate normele galactice de recoltare a masei lemnoase. Dar tot mai multe instituţii au început să comunice greşeli de eşantionare şi vicii metodologice de evaluare a volumului dispărut din păduri. Inclusiv cifrele de 20 de milioane de metri cubi tăiați ilegal, peste cele 18 milioane exploatate legal și comercial, sunt estimări care poate ascund un rău și mai mare decât cel pe care îl demască.

Avem un sistem complet netransparent în care nimeni nu pare să știe, cu exactitate, cât lemn se taie în România, nici legal, nici fără acte și nici ce suprafață acoperită de păduri avem”, susține Andrei Hangan.

Senatorul AUR a precizat că i-a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să publice datele parțiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, început în 2019. „E momentul să exploatăm rațional, dar pentru asta ne trebuie instituții care își fac datoria și chiar o legislație îmbunătățită. Lemnul trebuie utilizat sustenabil pentru beneficiul naturii, comunităţilor şi economiei”, a mai spus parlamentarul.