Andrei Hangan (AUR) a sesizat Ministerului Mediului cazul de poluare a râului Bistrița. Ce a transmis instituția

În luna mai, presa a relatat despre cazul poluării râului Bistrița ce a avut drept efect creșterea concentrației de fier a apei. Poluarea, după cum precizau sursele, ar fi fost cauzată de apele din mină evacuate din galeria Isipoaia, judeţul Suceava. Informația a fost confirmată de către Ministerul Mediului, la solicitarea senatorului AUR Andrei Hangan, care a sesizat instituției acest caz.

De asemenea, Hangan a cerut ministerului în cauză să ia toate măsurile necesare astfel încât ecosistemul și sănătatea oamenilor să fie nu afectat de acest incident.

Ministerul Mediului a transmis că, în urma verificărilor efectuate de reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava şi ai Gărzii de Mediu Suceava, s-a constatat că incidentul a fost produs de o conductă prin care erau evacuate ape de mină de coloratură cărămizie puternic încărcate suspensional.

Buletinele de analiză au indicat că „apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depăşiri faţă de limitele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 35212005 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, la indicatori precum materii în suspensie, fier, zinc, mangan, cupru, plumb”.

Potrivit informațiilor, platforma Isipoaia aparține operatorului CONVERSMIN S.A (București), care a fost sancționat contravenţional cu 2 amenzi în cuantum de 90.000 lei.

De asemenea, în urma constatărilor, au fost luate o serie de măsuri urgente, ce au avut drept rezultat îmbunătățirea calității apelor de mină râul Bistriţa de pe platforma minieră lsipoaia, „impactul asupra cursului de apă fiind diminuat”.