Anchetă în Germania: Fostul papă Benedict știa despre abuzurile unor preoți asupra copiilor când era arhiepiscop, susține comitetul independent de investigație

Papa Benedict al XVI-lea a știut despre preoții care au abuzat copii atunci când a avut funcția de arhiepiscop de München, între 1977 și 1981, se arată într-un raport al arhiepiscopiei.

Potrivit unor cercetări efectuate în Germania, fostul Papă Benedict XVI nu a acţionat în patru cazuri de abuzuri sexuale împotriva copiilor, comise în timpul în care a fost arhiepiscop de München. Papa Benedict, pe vremea aceea Joseph Ratzinger, a fost arhiepiscop cinci ani, începând din 1977. Cercetările relevă că, în timpul conducerii sale, Joseph Ratzinger i-a permis un preot cunoscut că a abuzat băieţi să lucreze în continuare într-un centru pastoral de îngrijire. Autorul cercetărilor susţine că este convins că fostul arhiepiscop ştia foarte bine comportamentul respecivului preot. Joseph Ratzinger a negat acuzaţiile care i s-au adus.

”Două dintre aceste cazuri vizează abuzuri comise în timpul mandatului său și sancționate de stat. În ambele cazuri, făptuitorii au rămas activi în pastorală. În timpul mandatului său, au avut loc cazuri de abuz”, a mai spus Pusch, referindu-se la Papa Benedict drept cardinalul Joseph Ratzinger, care era numele și titlul său la acea vreme.

”În acele cazuri, preoții respectivi și-au continuat munca fără sancțiuni. Biserica nu a făcut nimic. El a susținut că nu a știut despre anumite fapte, deși noi credem că nu este așa, în baza a ceea ce am aflat”, a spus Pusch.

Papa Benedict XVI a caterisit aproape 400 de preoți în doi ani de zile pentru molestarea copiilor, conform unor documente obținute de Associated Press și citate de The Guardian.

Astfel, datele statistice pentru anii 2011 și 2012 arată o creștere dramatică a numărului preoților implicați în aceste cazuri, spre deosebire de cei 171 de preoți dați afară din biserica în anii 2008 și 2009 – atunci când Papa Benedict XVI a dat publicității pentru prima dată cifra celor caterisiți.