Anchetă DNA pentru scurgere de informații confidențiale de la Baza Kogălniceanu

Procurorii DNA au pus sub urmărire penală trei persoane fizice și trei societăți comerciale pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, luare și dare de mită.

Este vorba de trei persoane fizice a căror identitate nu este făcută publică de procurori și de societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL.

Ce spun procurorii


În perioada mai 2019 – septembrie 2022, unul dintre suspecți ar fi ocupat funcția de coordonator transport la Departamentul Transporturi al bazei militare Mihail Kogălniceanu fiind acreditat și autorizat, să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale -„business sensitive”, transmite DNA.

Acest statut i-ar fi permis suspectului să aibă acces autorizat neclasificat, la sistemul Departamentului de Apărare al USA – Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport.

În contextul menționat mai sus, suspectul respectiv ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți, care controlau cele trei societăți comerciale, informații nedestinate publicității referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale USA să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați.

Acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa.

Accesul la datele respective ar fi permis SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping SRL să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de peste 16.321.445‬ euro.

Pentru aceste „servicii” suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care amintim: sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.

Unul dintre cei doi oameni de afaceri care controlau cele trei societăți a ocupat și el funcția de „transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 euro și 1.501.847 lei, ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la locațiile unde își desfășoară activitatea cele trei societăți comerciale și la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri cercetați.