Amnesty International acuză Rusia de crime de război în Ucraina. „Oameni au fost ucişi în casele lor, pe străzi, la locurile de joacă”

Organizația Amnesty International susține, într-un raport citat Agenția France Presse, că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.

Intitulat „Oricine poate muri în orice moment”, acest raport arată cum forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea unor cartiere rezidenţiale din Harkov de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

Într-o anchetă aprofundată, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, în nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu fragmentare și mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, susțin reprezentanții Amnesty International.

Deşi Federația Rusă nu este semnatară a Convenţiei privind armele interzise și nici a Convenţiei privind minele antipersonal, dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi utilizarea de arme care, prin natura lor, lovesc fără deosebire şi constituie o crimă de război, subliniază raportul Amensty.

În luna mai, Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, anunţa desfăşurarea în Ucraina a unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi, cea mai mare misiune trimisă vreodată în teren o singură dată, pentru a ancheta crimele comise în timpul invaziei ruse.