ROPRES

Amnesty International acuză armata ucraineană, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civili. Kuleba, ”indignat”, respinge acuzaţii ”nedrepte”, iar preşedinţia ucraineană acuză o dezinformare şi o propagandă şi denunţă un ”genocid” rus

Distribuiți acest articol!

Armata ucraineană a pus civili în pericol – prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, acuză joi Amnesty International (AI), relatează AFP.

Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului.

Kievul denunţă aceste acuzaţii drept parte a ”unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”.

”Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului, atunci când operează în zone populate”, acuză secretarul general AI Agnès Callamard.

”Faptul de a se afla într-o poziţie de apărare nu scuteşte armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar”, denunţă ea.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba s-a declarat ”indignat” de aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat ”nedrepte”.

”Sunt la fel de indignat ca voi de raportul Amnesty International. Eu îl consider nedrept”, declară el într-o postare video pe Facebook.

Cercetători Amnesty International au anchetat – în perioada aprilie-iulie – atacuri aeriene ruseţti vizând regiunile Harkov (est), Donbas (est) şi Mîkolaiv (sud-vest).

Ei au inspectat locuri atinse în aceste atacuri şi au intervievat supravieţuitori, martori şi rude ale victimelor.

Potrivit ONG-ului, cercetătorii au găsit probe ale faptului că forţe ucrainene lansează atacuri din zone locuite populate şi au stabilit baze în clădiri civile în 19 oraşe şi sate situate în aceste regiuni.

Majoritatea zonelor rezidenţiale în care se aflau militari ucraineni se aflau la mulţi kilometri de linia frontului, denunţă Amnesty.

Alte opţiuni, care nu ar fi pus în pericol viaţa civililor – folosirea unor baze militare sau zone împădurite din apropiere – erau posibile, denunţă organizaţia.

Amnesty acuză că, din câte ştie, militari care s-au instalat în aceste zone locuite nu le-au cerut civililor să evacueze.

ONG-ul acuză de asemenea forţe ucrainene de faptul că au stabilit baze militare în şcoli şi spitale.

KIEVUL RESPINGE ANCHETA AMNESTY

Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, dă asigurări într-un mesaj postat pe Twitter că ”vieţile oamenilor” sunt ”prioritatea Ucrainei” şi că populaţia localităţilor din apropierea frontului sunt evacuate.

”Singurul lucru care reprezintă o ameninţare pentru ucraineni este armat riusă (…) care vine în Ucraina să comită un genocid”, acuză el.

”Moscova încearcă să discrediteze forme armate ucrainene în ochii societăţilor occidentale prin reţeaua sa de agenţi de influenţă. este o ruşine că o organizaţie ca Amnesty (International) participă la această campanie de dezinformare şi de propagandă”, denunţă reprezentantul preşedinţiei Ucrainei.

”Ucraina aderă în mod clar la toate legile războiului şi la dreptul umanitar internaţional”, dă el asigurări în acest comunicat.

Amnesty International denunţă aceste tactici ucrainene, însă insistă asupra faptului că ele ”nu justifică în niciun caz atacuri ruseşti oarbe” care au vizat populaţia civilă ucrainană.

ONG-ul precizează că a contactat Ministerul ucrainean al Apărării, la 29 iulie, cu privire la concluziile acestei anchete, dar că nu a primit un răspuns nici până la momentul publicării acestui comunicat.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...