ROPRES

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE după discursul lui Orban. Szijjarto: Vom vorbi întotdeauna despre planurile noastre

Distribuiți acest articol!

Ungaria are un interes substanţial de a coopera cu România pe baza respectului reciproc, întrucât acest lucru este „benefic pentru ambele ţări şi ambele naţiuni”, a afirmat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, după ce ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat la MAE român în urma declaraţiilor premierului Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a menţionat că nu a fost nicio surpriză convocarea ambasadorului ungar la MAE român. Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă şi manieră calmă şi politicoasă, potrivit şefului diplomaţiei ungare.

Referindu-se la discursul de la Băile Tuşnad al premierului Viktor Orban, care a spus că a primit din partea MAE român un document în care i s-a sugerat să nu vorbească despre anumite teme, Szijjarto a menţionat că secretarul de stat adjunct din MAE român care a discutat cu ambasadorul ungar „practic a repetat aceleaşi puncte”, dar într-o formă actualizată, având în vedere că discursul lui Orban a fost deja susţinut, conform Agerpres.

În mesajul său, Szijjarto mai menţionează că Ungaria va continua să depună eforturi pentru o cooperare cu România bazată pe respect reciproc. „Vom vorbi întotdeauna despre planurile şi obiectivele noastre, şi vom evalua situaţia prezentă în mod respectuos”, a adăugat ministrul de externe ungar.

Premierul ungar Viktor Orban i-a transmis sâmbătă o scrisoare premierului român Marcel Ciolacu, mulţumindu-i pentru discuţiile recente desfăşurate la Bucureşti şi pentru asigurarea unei desfăşurări calme a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, a anunţat la Budapesta biroul de presă al lui Orban.

„Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că discursul meu s-a putut desfăşura astăzi (sâmbătă – n. r.) paşnic şi în linişte”, se arată în scrisoarea semnată de premierul ungar.

De asemenea, acesta din urmă i-a promis omologului său român sprijin şi cooperare în chestiunile discutate la întâlnirea desfăşurată miercuri la Bucureşti.

Discurs al lui Viktor Orban cu atacuri la UE

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.

Şeful guvernului ungar a deplâns „ofensiva LGBT+ a UE împotriva naţiunilor europene favorabile familiei”, estimând totodată că „UE respinge moştenirea creştină” şi organizează un „program de mare înlocuire” a populaţiei prin migraţia venită din afara blocului comunitar.

El a combătut de asemenea ideile federaliste europene, despre care a spus că reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii statelor şi conduc la un „leadership fără control” al Bruxellesului.

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...