Alexandru Săraru la Istoria Românilor (1859.eu): „Suntem catalogați extremiști pentru că nu lăsăm să piară ce este românesc”

Domnul Gabriel Anghel, profesor de istorie din București, a fost invitat la emisiunea Istoria Românilor 1859 cu Alexandru Săraru pentru a discuta un subiect căruia i se acordă prea puțină importanță: Integrarea Dobrogei în Regatul Român, după Războiul de Independență.

Întrebat despre campania de reducere a numărului de ore de istorie din școli și eventual comasarea acestor ore cu disciplina Geografie într-o noua știință de către guvern, domnul Gabriel Anghel răspunde:

„Această alterare a numărului de ore de istorie pentru generațiile tinere vor conduce în final la o dezorientare a tineretului actual, astfel încât elemente ale trecutului istoric al nației din care fac ei parte vor rămâne necunoscute sau vor fi interpretate după bunul plac fără niciun fundament ștințific cercetat sau cunoscut.

Poate nu este rău ca o parte din orele de geografie să fie integrate în orele de istorie pentru că geografia are un rol asupra evoluției istorice a unei nații, a unui spațiu sau a unor populații, dar nu invers.

Domnul Gabriel Anghel vorbește despre Integrarea Dobrogei în Regatul Român, după Războiul de Independență:

„Această integrare a reprezentat un succes pentru statul român și probabil s-a considerat că e un lucru de la sine înțeles și nu necesită multe dezbateri. La acea vreme, statul român avea de făcut față unor probleme noi cu care nu se mai întâlnise și pe care le rezolvă cu succes. Dobrogea a venit din provincie a Imperiului Otoman, cu legislație specifică, cu religie diferită și cu sistem de propietate total diferit de sistemul juridic din România. Statul român a reușit să integreze această provincie într-un timp relativ scurt, iar acest lucru reprezintă un succes.”

Domnul Alexandru Săraru susține că, podul de la Cernavodă face această Unire între Dobrogea și restul țării mai mult decât o facem noi în prezent prin orice activitate. Guvernanții noștri nu fac, nu pot și nu învață nimic din trecut, iar acest lucru se reflectă în lipsa acțiunilor de protejare a populației române din țările vecine.

Se încearcă această ștergere a identității naționale, iar noi nu trebuie să permitem acestu lucru și nu trebuie să lăsăm să piară tot ce e românesc chiar cu riscul de a fi catalogați drept naționaliști sau extremiști.

Urmăriți integral emisiunea aici: https://fb.watch/4P-QUb7L5F/