Alexandru Rafila îl provoacă pe ministrul Educaţiei ca de Ziua Copilului să introducă Educaţia pentru Sănătate în şcoli

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, miercuri, că îl provoacă pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ca 1 iunie 2022 să fie când este declanşată o acţiune de sprijin la nivel naţional pentru întroducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli cât mai repede.

Alexandru Rafila a fost întrebat de un copil, miercuri, în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Copilului, dacă el consideră că trebuie insistat pe sănătatea emoţională în şcoli. „Educaţia pentru sănătate nu se referă la un domeniu strict ştiţi mulţi o asociază… discutăm numai despre educaţia sexuală sau despre igienă. Este vorba de un ansamblu. Sănătatea emoţională este extrem de importantă şi nu numai pentru voi, ci şi pentru întreaga societate. Eu cred că ar trebui să facem cursuri şi mulţi dintre cei care sunt în politică sau în poziţii de decizie ar trebui să facă cursuri de sănătate emoţională pentru ca atunci când iei o decizie trebuie să te gândeşti totdeauna la impactul deciziilor tale asupra modului de funcţionare a societăţii şi asupra emoţiei, asupra afectivităţii care trebuie să existe în comunităţi, între oameni, între copii, între adulţi”, a transmis ministrul Sănătăţii.

„Gândiţi-vă numai la un singur lucru că de foarte multe ori conflictele între copii sau conflictele între copii şi adulţi sunt din cauza imperfecţiunii, dacă vreţi acestei componente emoţionale, care de multe ori o considerăm ruşinoasă, inutilă. Nu vrem să vorbim despre trăirile noastre şi cred că avem foarte multe lucruri de făcut în domeniul ăsta. Şi mai e un lucru extrem de important. Probabil că este lucrul cel mai ieftin şi cu impactul cel mai mare care se poate face, că nu necesită nişte resurse extraordinare, necesită bună credinţă înţelegere şi sigur o anumită pregătire pe care trebuie să dobândească cadrele didactice”, a explicat Alexandru Rafila. Ministrul a anunţat că îl provoacă pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să fie lansată o acţiune de sprijin pentru introducerea educaţiei de sănătate în şcoli cât mai repede.

„Orele de educaţie pentru sănătate trebuie făcute de oameni care sunt pregătiţi pentru acest lucru.Haideţi să facem un lucru acum. Îl provocăm şi pe domnul ministru Câmpeanu cu această ocazie pentru că tot e 1 iunie şi să fie 1 iunie 2022 ziua când declanşăm, dacă vreţi, o acţiune de sprijin la nivel naţional pentru introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli cât mai repede, care trebuie făcută trebuie făcută de cadre didactice care sunt instruite în acest scop, în principiu profesori de biologie, diriginţi. Noi le punem la dispoziţie cât de curând un o curriculă de pregătire. Trebuie să începem să formăm cadre didactice care vor… până la urmă trebuie să fie o chestiune care trebuie impusă, ei trebuie să dorească să facă acest lucru şi trebuie să aibă har dacă se poate spune aşa ca să poată să vă transmită cunoştinţele de care aveţi nevoie şi partea aceasta emoţională despre care am discutat astăzi”, a mai precizat Rafila.