Alexandrescu: Sunt manageri de instituții culturale publice care sunt în funcție de 30 de ani. Scriu discursuri pentru liderii politici

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, miercuri, în cadrul interviurilor Digi24.ro, că dorește, printr-o inițiativă legislativă aflată pe circuitul parlamentar, să schimbe modul de selecție a mangerilor instituțiilor publice culturale, astfel încât accentul să fie pus pe meritocrație. Senatorul de București spune că unii manageri, care sunt numiți pe criteriul politic, „fac ce le cere” primarul, președintele de Consiliu Județean sau chiar ministrul Culturii, fără a ține cont de performanță sau interesul cetățeanului.

„Fac ce li se cere: să angajeze persoane care n-au nicio legătură cu instituția, să presteze diverse munci care n-au nicio legătură cu profilul instituției, să scrie discursuri pentru liderii organizațiilor politice locale. Din păcate, acest sistem este destul de împământenit în România, inclusiv în Direcțiile Județene de cultură, care țin de Ministerul Culturii, și care ar trebui să fie deconcentrate eficient, eficace, activ în teritoriu pentru a supraveghea ce se întâmplă cu patrimoniul cultural”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Acesta vorbește despre „o regândire totală” a felului în care se face managementul instituțiilor culturale publice, precum teatre, muzee, opere, biblioteci naționale, așezămine culturale.

„E vorba de a aduce principiul profesionalismului, al meritocrației în prim plan, de a încheia odată cu numirile politice,

 » Citește tot articolul pe www.digi24.ro