Actualitate ROPRES

Alertă în rețeaua sanitară! Sunt vizați pacienții cu forme grave de Covid

Alertă în rețeaua sanitară! Sunt vizați pacienții cu forme grave de Covid
Distribuiți acest articol!

Alertă în rețeaua sanitară! Potrivit Centrului Național de de Supravegehere și Control al Bolilor Transmisibile, toate spitalele din țară, inclusiv din Iași, sunt obigate să trimită spre secvențiere probe de la persoanele care prezintă o formă gravă a bolii și care au istoric de călătorie în următoarele țări: Africa de Sud, Bostwana, Eswami, Letho, Namibia, Zimbabwe, Malawai. Probele vor fi secvențiate la INCDMN Cantacuzino sau la Institutul Matei Balș.

Vedeți AICI informarea trimisă tuturor DSP-urilor.

Amintim că Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a coronavirusului, detectată prima dată în Africa de Sud, drept variantă de îngijorare, spunând că s-ar putea răspîndi mai repede decât alte variante. Noua variantă, denumit Omicron, este a cincea variantă de coronavirus de până acum. Omicron reprezintă aproape toate cazurile secvențiate din lume, Alfa, Beta și Gamma.

Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel.

Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”. Oamenii de știință spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, deși potrivit ”indiciilor” experților sud-africani vaccinurile încă sunt eficiente împotriva formelor grave de Covid, ca urmare a noii variante.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...