AIEA anunţă că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce oficialii ucraineni au avertizat cu privire la scurgeri radioactive

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei Cernobîl, în urma avertismentelor ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ale serviciului de securitate ale ţării cu privire la o posibilă scurgere de radiaţii, după ce centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei, conform CNN.

Avertismentele au venit ca răspuns la anunţurile făcute de operatorul energetic ucrainean Ukrenergo şi de compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora centrala de la Cernobîl a fost ”deconectată complet” de la alimentarea cu electricitate. Astfel, sistemele de răcire care previn ”scurgerea de radiaţii” au fost puse în pericol

”Nivelul de căldură a combustibilului uzat din rezervoare şi volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de alimentare cu electricitate”, se arată într-o declaraţie AIEA.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a repetat avertismentele Energoatom, potrivit cărora Cernobîl ”a pierdut toată alimentarea cu energie electrică” şi a făcut apel la comunitatea internaţională să ceară Rusiei ”încetarea focului” pentru a ”permite unităţilor de reparare să restabilească electricitatea”.

”Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobăl. După aceea, sistemele de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, scurgeri radioactive fiind astfel iminente”, avertizează într-un mesaj pe Twitter Kuleba.