AIEA anunţă că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce oficialii ucraineni au avertizat cu privire la scurgeri radioactive

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei Cernobîl, în urma avertismentelor ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ale serviciului de securitate ale ţării cu privire la o posibilă scurgere de radiaţii, după ce centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei, conform CNN.

Londra vrea să dea Ucrainei arma care îi poate lăsa pe ruși fără avioane, elicoptere și rachete

Regatul Unit analizează posibilitatea de a dona Ucrainei sisteme antiaeriene fabricate de compania Thales, pentru a ajuta Kievul să-şi apere spaţiul aerian de invazia rusă, a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace, adăugând că această tehnologie corespunde definiţiei de arme defensive, informează miercuri Reuters.

Este vital… ca Ucraina să-şi menţină abilitatea de a zbura şi de a contracara atacurile aeriene ruse”, a declarat Wallace în faţa parlamentarilor, scrie agerpres.ro.

„Ca răspuns la cererile ucrainene, guvernul (britanic) a luat decizia de a analiza donarea de sisteme antiaeriene portabile de mare viteză STARStreack. Credem că acest sistem se menţine în cadrul definiţiei de armă defensivă, iar noi le vom permite forţelor ucrainene să-şi apere mai bine spaţiul aerian”, a spus ministrul britanic.

Dacă se va confirma, această donaţie va însemna un pas important în ceea ce priveşte sprijinul britanic pentru Ucraina, notează Reuters.

Până acum, Ucraina a salutat faptul că Regatul Unit a contribuit cu mii de rachete antitanc ce au încetinit avansarea rusă spre Kiev.

Însă, sprijinul din partea Regatului Unit s-a limitat la arme defensive. „Tot ce facem noi este în limitele deciziei de a livra sisteme defensive şi care sunt calibrate să nu escaladeze spre un nivel strategic”, a adăugat Wallace.

În calitate de membru al NATO, Regatul Unit a respins solicitările Ucrainei de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării. Potrivit Londrei, o astfel de zonă ar putea face ca forţele NATO să doboare avioane ruse, ceea ce ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru. SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,”trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Este problema Poloniei”, a comentat în legătură cu aceasta Wallace.