ROPRES

Agricultura europeană se va prăbuşi, dacă 40 de milioane de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piața internă a UE (presa ungară)

Distribuiți acest articol!

Ridicarea interdicției UE la importul de cereale nu poate fi justificată prin niciun argument profesional


Ungaria va proteja interesele fermierilor ungari prin orice mijloace și cu orice preț, chiar dacă Uniunea Europeană nu va prelungi interdicția privind importul de cereale ucrainene după 15 septembrie, a subliniat marţi, la Bruxelles, ministrul ungar al agriculturii, potrivit Magyar Hirlap citat de Rador.

După şedinţa de consiliu a miniştrilor agriculturii din ţările membre ale UE, István Nagy a declarat ziariştilor maghiari că ridicarea interdicției UE la importul de cereale nu poate fi justificată prin niciun argument profesional, scrie portalul Oroszhirek.hu.
„Trebuie să insistăm asupra menţinerii măsurii, deoarece nu se poate permite ca depozitele ungare să fie umplute din nou cu stocurile blocate ucrainene”, a afirmat István Nagy, care a adăugat: „Termenul de valabilitate a măsurii trebuie prelungit până după recoltare, astfel încât să fie loc pentru propria noastră recoltă. Dacă cerealele ucrainene nu vor ajunge în țară, atunci va fi loc pentru recolta ungară”.

Ministrul ungar a amintit că porturile din Marea Neagră sunt închise, nu s-a ajuns la prelungirea acordului privind cerealele, adică partea rusă nu este de acord să trimită cerealele pe mare.
Dacă cele 40 de milioane de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piața internă a Uniunii Europene, agricultura tradițională europeană se va prăbuși, a atras atenţia ministrul ungar, menţionând: „De aceea propunem ca UE să prelungească termenul de aplicare a moratoriului cel puțin până la sfârșitul anului, până la 31 decembrie. Ungaria a mai propus ca UE să ajute transporturile de cereale ucrainene prin facilitarea taxei de tranzit pentru ca acestea să ajungă din Europa pe pieţele tradiţionale.

Politica ar trebui să fie fix invers
„Nu pieţele interne ale Uniunii Europene trebuie îngreunate, ci ajutate ca transporturile de cereale ucrainene să ajungă acolo unde lipsa acestora provoacă pericole foarte mari. Foametea ar putea produce un val de migraţie care ar împovăra din nou economia Uniunii Europene, şi ar genera alte probleme greu de gestionat. Este nevoie de ajutor, deoarece este o problemă umanitară. Ungaria ar dori un singur lucru, şi anume: să nu fie nevoită să gestioneze singură efectele şi consecințele economice ale solidarității. De aceea, Ungaria insistă ca transporturile de cereale din Ucraina să fie sigilate la graniță și verificate, dacă acestea părăsesc teritoriul Ungariei”, a subliniat István Nagy, adăugând: „Dacă vrem să ajutăm, dacă suntem cu adevărat pentru îndeplinirea obiectivelor umanitare, atunci trebuie să fim capabili să ajutăm fermierii ucraineni în același timp, trebuie să putem ajuta statul ucrainean în același timp și trebuie să putem ajuta toate statele membre ale Uniunii Europene în același timp, deoarece astfel le scutim de perturbările pieței. Astfel putem ajuta și acele țări care au nevoie de acest aliment”.

În ceea ce privește utilizarea substanţelor de protecție a plantelor și reducerea acestora, ministrul agriculturii a spus că Ungaria este de acord că utilizarea acestor substanţe trebuie diminuată, deoarece este important din punct de vedere al sănătății și al calității alimentelor. Însă, nu este de acord cu propunerea, conform căreia toate țările membre ar trebui să reducă consumul cu 50%, deoarece dimensiunea acestuia nu este aceeași”.

„Nu funcționează ca o țară care folosește de trei ori mai mulți agenți de protecție a plantelor decât Ungaria să reducă utilizarea acestor substanţe cu cincizeci la sută. Când Ungaria a aderat la Uniunea Europeană a redus deja la jumătate cantitatea de pesticide. Este imposibil să reducem din nou la jumătate”, a adăugat István Nagy.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...