Agricultorii sunt obligați să raporteze lunar stocurile de produse, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Daniel Gheba (AUR): O măsură ineficientă. În acest timp, importăm cereale contaminate din Ucraina
Începând cu luna noiembrie, agricultorii români au obligația de a raporta lunar stocurile de produse agroalimentare, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Potrivit unui anunț al Ministerului Agriculturii (MADR), măsura a fost adoptată în vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață. Invitat în cadrul unei emisiuni la postul Global News, deputatul Daniel Gheba (AUR) a afirmat că obligația prevăzută în H.G. nr.880 / 2023, potrivit căreia operatorii trebuie să furnizeze aceste date statistice până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, presupune muncă în plus pentru fermieri.
Acesta a precizat că datele ar fi putut fi colectate prin alte modalități de către MADR, având în vedere că există instituții, precum Institutul Național de Statistică și alte direcții din ministere, care colectează astfel de informații. În plus, deputatul subliniază că amenzile sunt foarte mari, având în vedere presiunile care există în acest domeniu de activitate.
În același timp, Daniel Gheba a menționat că lipsește o monitorizare a produselor agroalimentare venite din Ucraina, deși acestea sunt neconforme. În context, deputatul a dat ca exemplu un caz recent când animalele hrănite cu porumb din Ucraina au murit. Având în vedere că în Ucraina nu se respectă legislația Uniunii Europene privind cultura cerealelor, parlamentarul a afirmat că aceste importuri ar trebui interzise deoarece, într-un final, pun în pericol sănătatea oamenilor.
Pe lângă interzicerea importurilor din Ucraina, există soluții ce pot fi implementate pentru dezvoltarea agriculturii românești. Spre exemplu, Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege pentru sprijinirea dezvoltării agriculturii și sectorului alimentar.
AUR, alături de fermieri pentru dezvoltarea agriculturii românești
Deputatul Daniel Gheba a prezentat, într-un material video, acest program și care sunt principalele direcții vizate de această inițiativă legislativă:
„AUR a depus un proiect de lege ambițios în Parlament pentru implementarea programului Ion Ionescu de la Brad, care vizează susținerea financiară a operatorilor economici din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, precum și din domeniul comerțului cu produse agricole, piscicole și produse alimentare.
Programul are două componente distincte. În primul rând, oferă un ajutor nerambursabil de 2 milioane de euro din cheltuieli eligibile pentru o serie de activități, în special pentru investiții. Acest sprijin financiar va fi acordat beneficiarului numai după realizarea completă a investiției, pe baza documentelor justificative. În al doilea rând, programul oferă garanții în numele și contul statului prin Fondul de Garantare a Creditului Rural și prin Fondul Român de Contragarantare, de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile și comisioanele aferente, cu condiția ca aceste credite să finanțeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acestea apelează la finanțarea integrală sau parțială a acestor cheltuieli prin creditare”, a explicat parlamentarul.