Aglomerație la ghişeele pentru vize de flotant, înainte de alegeri. Numărul e dublu față de aceeași perioadă în 2023

Este forfotă mare la ghişeele unde se depun actele pentru vize de flotant. Se apropie data limită până când documentul poate fi cerut de cei care vor să voteze într-o anumită localitate și numărul cererilor a crescut simţitor, atată Știrile Pro Tv.

Potrivit ultimei modificări aduse legii, cetățenii vor putea obține astfel de vize cu până la 60 de zile înainte de alegeri, adică 9 aprilie.

În Calopăr, Dolj, la 25 de kilometri de Craiova, trăiesc – potrivit ultimului recensământ – 3.740 de oameni. De câteva zile însă, localitatea se confruntă cu val de persoane care solicita vize care să ateste că au domiciliul aici temporar. În acest sens, au fost completate 120 de cereri.

Ce îi atrage pe oameni în Calopăr? Unii spun că aerul curat și faptul că…

Bărbat: „Aș vrea să mă mut mai aproape de oraș.”

Bărbat: „E casa părintească, e fratele meu.”

În realitate însă – spune viceprimarul Marius Pavel – totul are legătură cu apropiatele alegeri. L-am întrebat și cine sunt cei care acum cer masiv vize de flotant – în condițiile în care, în localitate, în anii care nu sunt electorali sunt depuse doar 2 – 3 astfel de solicitări.

Marius Pavel, viceprimar Calopăr: „Cetățeni, nepoți ai locatarilor comunei Calopăr sau copii, oameni care au familii în comună, dar și cetățeni care nu au nicio legătură cu comuna Calopăr, nu-i cunoaștem. Probabil că vor să susțină vreun candidat al comunei Calopăr.”

Surprinzător – spun funcționarii din primărie – este că toți solicitanții locuiesc doar la câteva adrese.

Bărbat: „Suntem niște prieteni mai vechi. Am venit să îi iau în spațiu.”

Reporter: Vor veni la alegeri?

Bărbat: „Dacă e nevoie, da.”

Situația se repetă și în alte localități. Sunt oameni care spun că în această periadă cer vize de flotant ca să poată vota în localitățile unde au case de vacanță.

Bărbat: „Îmi fac flotant să pot să votez la țară, că am casă la țară. Mă duc acolo, să facă ceva și acolo.”

Femeie: „Merg acolo că e casa mea și a soțului.”

Potrivit Direcției Județene de Evidență a Populației Cluj, creșterea interesului pentru obținerea de vize de flotant, în ultimele două luni, este dublă față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2023, Direcția…

Claudia Greța, șef Serviciu Evidență Persoane DJEP Cluj: „… a eliberat un număr de 481 de vize privind înscriererea de reședință în actul de identitate, iar în 2024, pe aceeași perioadă, a eliberat 815 vize de reședință.”

Se grăbesc să își facă vize de flotant și cei are lucrează și s-au stabilit în alte localități decât cele pe care le au trecute drept domiciliu în cartea de identate.

Bărbat: „Dacă locuiesc într-un oraș ar trebui să mă implic în orașul în care sunt.”

Potrivit legii, la o adresă nu pot fi figura mai mult de zece persoane cu viză de flotant și Poliția ar trebui să verifice situația. Regula nu se aplică celor care sunt rude cu proprietarul imobilului.