Africa este declarată liberă de poliomelită
Din anul 2016 nici un caz nou de poliomelită nu a fost înregistrat. În mod oficial Africa a fost declarată liberă de această boală chiar dacă mai există diverse variații ale tulpinii virusului ce încă mai circulă prin continentul negru.
În toate cele 47 de țări ale continentului s-a dus un amplu program de vaccinare.
Boala nu are tratament și doar vaccinarea reprezintă o soluție și protejează pe viață. În multe dintre cazuri boala determină o paralizie ce duce în cele din urmă la deces în cazurile mai grave.
Africa este lipsită de poliovirus sălbatic, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 25 august – lăsând doar două țări în care virusul rămâne endemic.
Comisia regională de certificare Africa, un organism independent responsabil cu supravegherea eradicării poliomielitei, a certificat că toate cele 47 de țări din regiunea Africa a OMS au eradicat virusul după un lung program de vaccinare și supraveghere. Nu există un remediu pentru boală, care poate provoca paralizie ireversibilă și poate fi fatală dacă sunt afectați mușchii respirației, dar vaccinarea poate proteja oamenii pe viață.
Certificarea este o realizare „istorică”, spune Pascal Mkanda, coordonatorul programului de eradicare a poliomielitei la Biroul regional OMS pentru Africa din Brazzaville, Republica Congo.
O regiune este certificată ca fiind liberă de poliomielită sălbatică după ce au trecut trei ani fără ca virusul să fie detectat în niciuna dintre țările sale. Ultimul caz aferent de poliomielită sălbatică din Africa a fost înregistrat în urmă cu patru ani în nord-estul Nigeria.
sursa: nature.com