Aflux de cereale ucrainene ieftine. Cinci premieri est-europeni, printre care și Ciucă, spun că UE ar putea fi nevoită să reintroducă taxe asupra cerealelor ucrainene

Ar putea fi necesară reintroducerea taxelor la importurile agricole ucrainene dacă scăderea prețurilor provocată de afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace, au declarat vineri prim-miniștrii a cinci state est-europene, printre care și România, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, publicată pe un site al guvernului polonez, prim-miniștrii Poloniei, Ungariei, României, Bulgariei și Slovaciei au declarat că amploarea creșterii produselor, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre și zahăr este „fără precedent”.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a avut blocate porturile la Marea Neagră în urma invaziei Rusiei din februarie 2022 și a găsit rute maritime alternative prin statele Uniunii Europene, Polonia și România.

Blocajele logistice înseamnă că cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns în statele central-europene, lovind prețurile și vânzările fermierilor locali.

În scrisoare, prim-miniștrii au cerut măsuri pentru a limita pagubele pieței cauzate de importurile ucrainene, dar au spus că, dacă acestea nu vor avea succes, ar trebui reintroduse tarifele și cotele tarifare.

Susținem Ucraina, dar să punem pe primul loc interesul țării
„Să susținem Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem pe primul loc interesul țării și al fermierilor polonezi”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Printre măsurile propuse în scrisoare a fost o soluție comună între UE și Programul Alimentar Mondial pentru a se asigura că cerealele ucrainene nu ajung pe piețele UE.

Ei au solicitat din nou mai multe fonduri pentru a ajuta fermierii și pentru o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta la transportul mărfurilor din Ucraina.

Ei au cerut, de asemenea, modificări ale legilor privind importurile agricole care să contribuie la reglementarea volumului și direcției afluxului de produse agricole.

La trei luni de la începerea războiului Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului și alte concesii comerciale pentru anumite mărfuri ucrainene.

La 1 februarie 2023, șase state din Europa Centrală, între care şi România, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creşterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, plângându-se că acest aflux a redus preţurile şi i-a afectat pe fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali citaţi de Reuters.

Cele șase țări au cerut Comisiei Europene inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale şi a declanşat proteste în rândul fermierilor, a scris și Bloomberg.

Agricultorii protestează în Bulgaria
Protestele agricultorilor bulgari faţă de importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale continuă vineri pentru a treia zi consecutiv, existând blocaje la graniţa cu România, relatează presa locală, potrivit News.ro.

Cultivatorii de cereale spun că protestul trebuie să continue până când îşi va atinge scopul.

Protestatarii din Vidin, unul dintre centrele unde au fost organizate proteste, strigă „Nu-l omorâţi pe producătorul bulgar”, relatează Darik News.

Peste 80 de fermieri protestau aici în jurul orei locale 10:15, blocând traficul pe E-79 la intrarea în oraş.

Fermieri şi agricultori din regiune care au ieşit să-şi exprime nemulţumirea şi-au adus cu ei utilajele agricole grele, cu care blochează drumul.

Tractoarele, deja pentru a treia zi, sunt parcate pe marginea drumului ce duce către podul de peste Dunăre, iar blocajele din acest tronson au dus la cozi lungi de maşini şi camioane, care aşteaptă. Deja la doar zece minute de la începerea blocadei, se formaseră cozi kilometrice de ambele părţi.

Liderul Jeciko Andreinski spune că a munci şi a nu putea să vinzi ceea ce ai produs duce la faliment. „De aceea fermierii protestează, nu atât pentru bani, cât pentru abrogarea regulamentului european privind importul necontrolat din Ucraina al diferitelor cereale şi produse agricole, în urma căruia producţia noastră stă nevândută în depozite”, a spus Andreinski.