Aeroporturile introduc testele care dau rezultatul în jumătate de oră

O serie de aeroporturi din Europa lucrează pentru a aduce teste COVID-19 de 30 de minute pe aeroporturi. Industria aviației speră că astfel ar putea convinge mai mulți călători să reia călătoriile cu avionul.

Spre exemplu, aeroportul internațional din Roma a fost primul care a introdus screeningul rapid înainte de zbor la începutul acestei luni. Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Europa, testează, de asemenea, soluții similare.

„Avem nevoie ca sistemul să funcționeze rapid. În caz contrar, această industrie nu va supraviețui”, a declarat directorul general al Asociației Internaționale a Transportului Aerian, Alexandre de Juniac, în timpul unui eveniment, așa cum a fost citat de Bloomberg.

Călătoriile internațională au scăzut dramatic în timpul pandemiei, guvernele din întreaga lume impunând restricții severe circulației oamenilor pentru a reduce ratele de infecție. Însă această soluție a dus companiile aeriene aproape de faliment.

Unele companii aeriene speră că examinarea înainte de zbor ar putea permite călătorilor să renunțe la auto-carantină după călătorie. De exemplu, United Airlines crede că pasagerii ar putea sări peste cerințele de carantină de 14 zile pentru anumite zboruri către și din Hawaii. Chiar și în România se vehiculează acest demers în ultimele zile.

„Testele rapide ale antigenului Sars-CoV-2” pot detecta o proteină specifică pe suprafața virusului, o abatere de la testele obișnuite de reacție în lanț a polimerazei (PCR), care durează, în general, mult mai mult timp. Testul implică un tampon simplu și poate fi finalizat în doar 30 de minute. De asemenea, este mult mai ieftin.

Călătorii vor fi testați cu până la 72 de ore înainte de a urca într-un avion. Oricine iese cu un rezultat pozitiv va fi trimis înapoi acasă și sfătuit să se autoizoleze.

Reguli noi la Aeroportul Otopeni: ce trebuie să știi dacă vrei să pleci cu avionul

De curând, au fost anunțate noi reguli și la Aeroportul Otopeni, care au intrat în vigoare din 9 septembrie. Potrivit CNAB, noile modificări trebuie respectate de toți pasagerii care tranzitează aeroportul.

Astfel, la aeroportul Henri Coandă este permis accesul pasagerilor direct la aerogara Plecări, eliminându-se obligativitatea trecerii prin corturile din fața terminalului.

Rămân însă valabile toate celelalte cerințe, respectiv măsurarea temperaturii la intrarea în terminal, dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței de 1,5 metri față de celelalte persoane și purtarea măștii astfel încât să acopere gura și nasul, măsuri impuse de criza sanitară.