Aer irespirabil în Capitală, luni dimineață: Concentrații ridicate de particule PM 2.5

Zona București Ilfov a fost afectată începând de aseară de un miros puternic care seamănă cu gaz metan/ petrol/ levigat și au existat multe sesizări ale cetățenilor în acest sens, îngrijorați fiind de amploarea evenimentului. Conform senzorilor AIRLY montați pe proprietățile private ale locurilor din Bragadiru rezultă calitatea proastă a aerului, a scris pe pagina sa de Facebook Teodora Desagă, consilier local în Bragadiru.

„Am discutat acest subiect cu președintele ANM Laurențiu Alexandru Păștinaru, care a declarat: «Pe timpul serii (orele 21-22) s-au inregistrat concentratii mai ridicate la particule PM 2.5 (Voluntari, Glina, Magurele, Bucurestii Noi, apoi Bragadiru si Lacul Morii). Concentratia Maxima orara a fost de 118 micrograme/mc la B9, urmata de B27 Voluntari (94 micrograme/mc). La B11 Bragadiru concentratia maxima orara a fost in jur de 80 micrograme/mc. Dimineata concentratiile au scazut lent, dar au ramas ridicate, in jur de 50 micrograme/mc. La PM10 putem spune ca au fost concentratii mari doar la B9 Bucurestii Noi si B 27 Voluntari, dar pe perioade scurte. Aceasta poluare a aerului a fost masurata de AGENTIA PENTRU MEDIU, care a anuntat GARDA DE MEDIU pentru a găsi sursa!»”, precizează Teodora Desagă.

Senzorii AIRLY măsoară:

  • PM 2.5 este produs de emisiile rezultate din arderea benzinei, a uleiului, a motorinei sau a lemnului.
  • PM10 include praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și agricultură, poate apărea în urma incendiilor și a arderii deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau fragmente de bacterii.
  • Nivelurile crescute de particule fine din aer sunt în mod constant și independent legate de cele mai grave efecte, inclusiv cancerul pulmonar și alte tipuri de mortalitate cardiopulmonară, mai precizează consilierul local.

Luni dimineaţă, senzorii reţelei Aerlive indică depăşiri de până la 100 la suta ale nivelului de particule in suspensie PM 2.5, transmite Rador.

Cele mai afectate zone sunt Prelungirea Ghencea, Apusului, Chiajna-Roşu, Giulesti- Sârbi şi Viilor.
Aşteptăm o explicatie despre cauzele poluarii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi de la Garda de Mediu Bucureşti.

Oamenii au scris pe Facebook, dar până acum nu le-a răspuns nimeni:

„Angajaţii acestei instituţii şi mă refer în special la cei din Bucureşti, respiraţi aerul din altă parte? Sau la voi nu ajunge acest miros pe care suntem obligaţi să-l mirosim şi implicit să-l inhalăm? Nu vă este ruşine că nu luaţi nicio măsură de atâta timp?”

„La ora asta, aerul este irespirabil în Bragadiru. Și nu e prima data. Miroase a metan. Stau în casă, mă ustură nasul și gatul. Nu este normal sa permiteți astfel de depășiri grave ale calității aerului.”