AEP a plătit partidelor politice 37,5 milioane euro: PSD şi PNL, cele mai mari cheltuieli pentru mituirea presei şi propagandă, Pro România şi USR, pentru angajaţi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă joi că a plătit în conturile partidelor, în perioada ianuarie-septembrie 2022, sume în valoare de 187.335.490,90 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Instituţia informează că a constatat, în urma monitorizării, că au fost efectuate cheltuieli în proporţie 61,38% din totalul sumelor încasate.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, că au fost efectuate, în perioada ianuarie-septembrie a anului 2022, cheltuieli în proporţie 61,38% din totalul sumelor încasate, se precizează în comunicat. 

Totodată, precizăm că în perioada ianuarie-septembrie a anului 2022 au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 187.335.490,90 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat, mai spune AEP 

În structura cheltuielilor efectuate din subvenţia de la bugetul de stat destinaţia cu ponderea cea mai mare a fost reprezentată de cheltuieli pentru presă şi propagandă, menţionează AEP.

Astfel, Partidul Social Democrat are o pondere sde 71,68% a cheltuielilor cu presa şi propaganda, din subvenţii, în timp ce Partidul Naţional Liberal  are o pondere de 72,47% şi Partidul Mişcarea Populară – 23,91%, potrivit AEP. 

În ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul, acestea au reprezentat ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor angajate de Partidul Pro România şi Uniunea Salvaţi România, mai precis 40,04%, respectiv 32,67%.