Adrian Costea (AUR): Lipsa organizării sectorului piscicol din Ialomița are consecințe nefaste

Senatorul AUR Adrian Costea avertizează: lipsa unei organizări și reglementări în domeniul pescuitului duce la braconaj piscicol. Pescarii din Ialomița sunt nemulțumiți de situația în care se prezintă acest județ, care în acest moment, nu face parte din niciun FLAG (grup de acțiune locală piscicolă). Parlamentarul AUR a făcut o interpelare către ministrul Agriculturii pentru a primi detalii suplimentare privind gestionare a resurselor acvatice și piscicole.

Costea precizează că dacă județul Ialomița ar adera la un astfel de FLAG, s-ar putea realiza dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti, s-ar putea încheia acorduri de twinning (înfrățire) între FLAG-uri și astfel s-ar putea realiza o gestionare mai eficientă a resurselor acvatice și piscicole. 

Senatorul AUR a mai spus că lipsa unei organizări în acest sector al pescuitului în Ialomița duce la braconaj piscicol. „Citez din Raportul de activitate al Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița: în anul 2020, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul judeţului Ialomița, au fost executate în sistem integrat acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 2.700 de kilograme pește, din care 22 de kilograme sturion,  21 de unelte de pescuit, 6 ambarcațiuni și 52 de plase monofilament. Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 57 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate 89 de infracțiuni de braconaj piscicol”, explică Adrian Costea.

În acest context, parlamentarul AUR i-a solicitat ministrului Adrian Oroș să răspundă la următoarea întrebare: Care sunt premisele pentru ca județul Ialomița să poate avea o mai bună gestionare a resurselor acvatice și piscicole prin aceste FLAG –uri?