ROPRES

Adrian Cătană, sesizare către ministrul Muncii privind întârzierile în recalcularea drepturilor de pensie

Distribuiți acest articol!

Senatorul AUR Adrian Cătană a înaintat o sesizare către ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, privind întârzierile în recalcularea drepturilor de pensie. Este cazul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, care, deși au depus dosar în acest sens, nu au primit niciun răspuns, chiar dacă au trecut mai bine de 6 luni.

„Printre persoanele îndreptățite la recalcularea cuantumului pensiei se numără cele care intră sub incidența Legii nr.130/2020 privind urmașii deținuților politici și cei ai prizonierilor de război. În aceste cazuri, este vorba de persoane care au vârsta de peste 70 de ani, sau în cazul celor născuți înainte de plecarea pe front a părinților lor, de persoane peste 80 de ani. Potrivit Legii nr. 232/2020, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială trebuie să se pronunțe cu privire la cererea depusă într-un termen de 30 de zile, prin decizie motivată.

Este de înțeles o întârziere rezonabilă. Dar, în prezent s-a ajuns la situați generalizate, nepermise. Astfel, sunt persoane pentru care recalcularea drepturilor de pensie întârzie de peste 6 luni, așa cum este cazul în județul Sibiu. Am primit semnalări și petiții în care se sugerează inclusiv ideea că întârzierea nu este cauzată de lipsa fondurilor, ci mai degrabă de intenția ca între timp unii beneficiari să decedeze”, explică senatorul AUR.

În acest context, Adrian Cătană solicită ministrului Muncii să transmită răspuns privind măsurile întreprinse pentru intrarea în termenele legale și soluționarea situației. Cetățenii au drept să știe când li se remedia problema semnalată.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...