ROPRES

Adrian Cătană (AUR) susține relansarea programului „Casa Verde”, soluţia pentru facturile mari la energie. Ministerul Mediului anunță când va fi reluat

Distribuiți acest articol!

Ultima sesiune de finanțare din cadrul Programului „Casa Verde” nu a decurs conform așteptărilor – procesul de analiză și evaluare a dosarelor depuse a mers foarte greu, astfel că doar o mică parte din aceste cereri au primit finanțare. Senatorul AUR Adrian Cătană a solicitat Ministerului Mediului să transmită când va fi reluat acest program. În opinia sa, relansarea acestui program ar trebui să fie o prioritate pentru autorități deoarece este cea mai bună soluție pentru a remedia problema facturilor mari la energie.

Într-o sesizare înaintată către Ministerul Mediului în data de 14.03.2023, Adrian Cătană a subliniat că este necesar să fie alocate resurse pentru ca acest program să fie implementat corespunzător. În ultimii doi ani, inițiativa a fost blocată din cauza numărului mic de evaluatori și a capacității administrative reduse. În context, senatorul AUR a cerut Ministerului Mediului să transmită detalii privind următoarea sesiune de finanțare.

Ministerul în cauză a luat act de problema sesizată de către senatorul AUR și a transmis că depune eforturi constante în direcția „prioritizării proceselor de evaluare/analiză specifice anumitor programe, precum și de debirocratizare, astfel încât să se respecte strategia de finanţare a proiectelor şi programelor din bugetul Fondului pentru mediu stabilită”.

Potrivit informațiilor, o nouă sesiune de finanțare va fi lansată după publicarea în Monitorul Oficial a variantei finale a ghidului. În acest moment, proiectul de ordin al ministrului Mediului privind aprobarea ghidului de finanțare poate fi consultat pe site-ul www.mmediu.ro, la secţiunea Transparenţă/ Proiecte de acte normative. Cei interesați pot trimite opinii și sugestii către Ministerul Mediului.

În ceea ce privește sesiunea din 2021, au fost depuse 44.387 cereri de finanțare a câte 20.000 lei, dintre care au fost aprobate 39.380 cereri de finanțare.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...