Adrian Cătană (AUR): dacă nu ar fi existat, Mihai Viteazul ar fi trebuit inventat. Avem nevoie de eroi pentru contemporaneitate

Personalitatea istorică a marelui domnitor Mihai Viteazul a fost evocată în Parlamentul României – senatorul AUR Adrian Cătană a readus în fața opiniei publice, printr-o declarație politică importanța personalității istorice, considerând că anul 2000 ar fi trebuit să fie pentru românii de pretutindeni „Anul Mihai Viteazul, anul Unirii”.

Potrivit senatorului Cătană, cel mai important lucru pe care l-a realizat în timpul domniei sale Mihai Viteazul a fost unirea politică de la 27 mai 1600 a celor trei țări românești sub un singur conducător, atribuindu-i strălucitele sale izbânzi geniului său strategic, militar, dar și poporului român, căruia i-a redat conștiința națională și cu sprijinul căruia a obținut victoriile militare de la Călugăreni, Giurgiu, Șelimbăr, Mirăslău ori Guruslău.

Dacă nu ar fi existat, Mihai Viteazul ar fi trebuit inventat! Avem nevoie de eroi, avem nevoie de modele, avem nevoie de mituri. Iar Mihai Viteazul le întrupează pe toate: este erou pentru că s-a luptat cu turcii, este un model pentru că a unit toate cele trei principate și este personajul principal al mai multor mituri. Considerăm că aceste evenimente importante ale istoriei noastre ar trebui sărbătorite  anual, pentru a contracara lupta ascunsă sau pe pe față care se duce de către unii istorici, dar și de către anumite instituții cu agendă antiromânească și anticreștină, împotriva istoriei noastre milenare, împotriva acestui popor mult încercat și nedreptățit. În mod firesc, într-o Românie democrată, europeană și liberă, anul 2000 ar fi trebuit să fie pentru noi și pentru românii de pretutindeni ,,ANUL MIHAI VITEAZUL, ANUL UNIRII”. Dar nu a fost să fie, pentru că ,,elita ” intelectuală de atunci nu a fost de acord”, a declarat senatorul AUR Adrian Cătană.

Mihai Viteazul face parte din galeria iluștrilor principi români ai veacului al XVI-lea care a realizat independența și reîntregirea națională, redându-i poporului român demnitatea și conștiința națională. Considerat periculos pentru calitățile și ideile sale politice de a realiza Dacia Mare sau (România Mare ), amenințat cu arestarea de către domnitorul Alexandru cel Rău (1592-1593), Mihai a fost obligat, să se exileze, în anul 1593, în Transilvania, unde și-a făcut numeroși partizani printre români și secui. 

La 20 mai, anul 2000 se împlineau 400 de ani de realizarea de către generația Mihai Viteazul a primei mari uniri a românilor, adică 400 de ani de la înscrierea pe harta Europei de către Mihai Viteazul a României ca stat unitar.