ROPRES

Adrian Câciu: Deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta

Adrian Câciu: Este foarte important să realizăm împreună cu BERD o strategie pe termen mediu ţintită pe proiecte locale

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, afirmă, marţi seară, că deficitul bugetar va ajunge la 5 – 5,5% până la finalul anului şi se poată discuţii cu Comisia Europeană ca ajungerea la un deficit de 3% să se realizeze la finalul anului 2025, nu în 2024. Dacă am forţa revenirea în ţinta de deficit de 3% anul viitor, Câciu crede că s-ar ajung la recesiune, pe care România a reuşit să o evite până acum, relatează news.ro

”Aşa am construit bugetul pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a declarat, marţi seară, la Euronews, Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Acesta a precizat că se discută constant cu Comisia Europeană pe această temă.

”Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţi creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii. Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu.

Întrebat cât ne mai aşteaptă CE cu deficitul acesta mare, ministrul a afirmat: ”În discuţiile pe care le avem cu CE (…) un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”.

Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa. Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene, relatează news.ro

S-ar putea să-ți placă și...