ROPRES

Adrian Axinia (AUR): România riscă să piardă 140 de milioane de euro din PNRR. Ministerul Energiei nu a reușit să îndeplinească două jaloane

Distribuiți acest articol!

Incompetența miniștrilor din cabinetul Ciucă ne costă – România riscă să piardă sume importante din bani europeni din cauza faptului că Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, nu a reușit să îndeplinească două jaloane (129 și 133). Deputatul AUR Adrian Axinia a solicitat clarificări cu privire la statusul acestor două ținte, precum și informații cu privire la cea de-a doua tranșă din PNRR.

Potrivit unui anunț al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la evaluarea proiectelor au fost găsite nereguli ce duc la întârzieri pentru jaloanele (țintele) 129 și 133, ambele în sarcina Ministerului Energiei.

„Conform calculelor primare, România poate pierde minimum 70 de milioane de euro pentru neîndeplinirea unui jalon care este, în medie, valoarea nominală a acestuia. Pentru cele două jaloane cu probleme semnalate de MIPE, conform formulelor de calcul, se poate adăuga o penalizare de 100%, ceea ce înseamnă că valoarea ar crește la 280 de milioane de euro”, precizează deputatul Adrian Axinia. Acesta a solicitat Ministerul Energiei și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să transmită răspuns la următoarele întrebări:

1. Când estimați că se va incasa tranșa a doua din PNRR?

2. Cele două jaloane, 129 și 133, s-au îndeplinit? Dacă nu, când estimați că se vor îndeplini?

Cele două jaloane au drept obiectiv semnarea contractelor construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW (jalomul 129), respectiv semnarea contractelor pentru cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată (jalonul 133).

Potrivit informațiilor, în cazul jalonului 133 una dintre probleme ar fi neacoperirea numărului de megawați (MW) promiși. În ceea ce privește etapa de încheierea contractelor din jalonul (ținta) 129, Ministerul Energiei a lansat ghidul de proiect în iunie 2022. După trei prelungiri succesive, în august, apelul a fost închis.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...