Acțiune care ridică suspiciuni. Lucian Bode și-a secretizat lucrarea de doctorat cu o zi înainte de termenul legal de publicare

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, refuză să își publice lucrarea de doctorat și chiar a secretizat-o.

Potrivit unei investigații G4Media, deși publicarea tezei trebuia să aibă loc pe 22 iulie, chiar cu o zi înainte de această dată ministrul ar fi trimis o adresă la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca spunând că refuză publicarea pe portalul Ministerului Educației, pentru că ar fi publicat deja lucrarea la o editură.

Dar site-ul editurii afișează lucrarea drept ”în pregătire” și nimeni nu răspunde solicitărilor jurnaliștilor.

Din 2020 Ministerul Educației administrază o platformă unde trebuie să se regăsească toate tezele de doctorat publicate în România începând din 2016.

Autorii au o mulțime de opțiuni, iar ministrul Bode – care a primit titlul de doctor în 2018 – a optat să primească un termen de grație de 24 de luni pentru a-și publica lucrarea ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” la o editură.

Chiar în dreptul numelui său. platforma a publicat mesajul: ”Autorul tezei de doctorat a optat pentru publicarea distinctă a tezei și se află în perioada de grație (24 luni), până la data de 22 iulie 2021, dată la care se va face publică teza”.

Dar din 21 iulie, însă, scrie: ”La solicitarea IOSUD (Școala Doctorală de la UBB n.r.), fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată distinct”.

Directorul Institutului de Studii Doctorale de la UBB, profesorul universitar Zoltan Neda, a explicat pentru G4 media că anunțul a fost făcut pe baza adresei trimisă de ministrul Lucian Bode. Potrivit acestuia, teza fost blocată ”respectându-se refuzul scris al doctorandului”.

Contactat de jurnaliști, Bode a confirmat că a notificat Institutul de Studii Doctorale din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și că a ales să publice în altă parte teza de doctorat.

” (…) este în curs de publicare și va apărea în curând la editura CA Publishing din Cluj Napoca”, spune ministrul de Interne, care motivează că ”în virturea contractului cu editura, depturile de copyright aparțin exclusiv acesteia”.

Dar, observă realizatorii investigației, publicarea tezei pe platformă și publicarea la o editură nu se exclud una pe cealaltă, subliniind că există lucrări publicate pe platformă cu link spre editură.

Mai mult decât atât, schimbarea încalcă prevederile legale care obligă orice doctorand să aibă un exemplar tipărit la expirarea termenului de grație: În cazul ministrului Bode, la data de 22 iulie 2021.