A treia persoană din Alaska din domeniul sănătății are reacții alergice la vaccinul Covid-19

A treia persoană din Alaska din domeniul sănătății are reacții alergice la vaccinul Covid-19

Pentru a treia oară în trei zile, un lucrător medical din Alaska a avut o reacție alergică după ce a primit o doză din noul vaccin Pfizer Covid-19.

Un clinician din Fairbanks a experimentat joi „o reacție anafilactică probabilă ” la aproximativ 10 minute după injectare în timpul unei perioade de observație, potrivit conducerii Fundației Health Partners (FHP), un sistem de îngrijire a sănătății legat de Spitalul Memorial Fairbanks.

Clinicul a prezentat simptome de umflare a limbii, voce răgușită și dificultăți de respirație, potrivit FHP. Clinica, o femeie angajată de doi ani, a fost transportată de la clinica de vaccin la Spitalul Memorial Fairbanks, unde i s-au administrat două doze de epinefrină. A rămas la spital pentru observație și a fost eliberată șase ore mai târziu.

Potrivit FHP, angajata a raportat că nu are alergii cunoscute, deși a avut odată o reacție la o intepatura de albine.

Clinicianul a fost unul dintre cei aproape 300 de angajați care au primit vaccinul joi.

La începutul săptămânii, doi lucrători din Alaska din Juneau au avut reacții alergice după injecțiile cu Covid-19.

Primul muncitor de marți a fost dus la urgență după ce a raportat dificultăți de respirație. Potrivit dr. Lindy Jones, medic curant la spitalul regional Bartlett din Juneau, lucrătoarea avea o frecvență cardiacă crescută și a dezvoltat o erupție care îi acoperea fața și trunchiul. I s-a administrat epinefrină și a răspuns bine.

Cu toate acestea, pe parcursul serii, simptomele au reapărut, iar lucrătorului i s-au oferit steroizi și o picurare de epinefrină. Până a doua zi, muncitorul se stabilizase. Jones a spus că muncitorul nu are antecedente de alergii la vaccin.

Un al doilea lucrător, miercuri, a „suferit de umflături oculare, amețeală ușoară și gât zgârieturi la zece minute după ce i s-a injectat vaccinul”, potrivit unui comunicat al Bartlett Regional. După ce i s-a administrat epinefrină, Pepcid și Benadryl, muncitorul a revenit complet la normal într-o oră și a fost eliberat.

Cei doi din Juneau au lucrat în același sistem spitalicesc și nu este clar dacă există alte legături între cele două incidente.

Ambele incidente au fost raportate Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și autorităților de sănătate de stat. FHP a declarat că au împărtășit detalii despre reacția de joi la agențiile de stat și federale.

Vaccinul Pfizer a fost apreciat pentru siguranța sa în timpul studiilor clinice, deși pot fi necesare unele precauții pentru cei cu antecedente cunoscute de reacții alergice severe. FDA a declarat că există o „șansă la distanță” ca vaccinul Pfizer / BioNTech Covid-19 să provoace o reacție alergică severă.

Dar pentru că atât de mulți oameni vorbesc despre vaccin, publicul poate percepe aceste reacții severe ca fiind mult mai frecvente decât sunt.

Pfizer a comentat într-o declarație obținută de afiliatul CNN KTVF.

„Nu avem încă toate detaliile raportului recent din Alaska despre o potențială reacție alergică gravă, dar lucrăm activ cu autoritățile locale de sănătate pentru a evalua. Vom monitoriza îndeaproape toate rapoartele care sugerează reacții alergice grave după vaccinare și vom actualiza limbajul de etichetare daca este nevoie.”

Compania a declarat că sunt furnizate avertismente clare, se recomandă măsuri de precauție, iar tratamentul și supravegherea medicală „ar trebui să fie întotdeauna disponibile” în cazul unei reacții alergice severe. Compania a remarcat, de asemenea, că cei cu antecedente de astfel de reacții au fost excluși din studiile de fază 3.

„În general, nu au fost identificate semnale de siguranță de îngrijorare în studiile noastre clinice, inclusiv niciun semnal de reacții alergice grave asociate cu vaccinul. Cu toate acestea, rapoartele de evenimente adverse în afara studiilor clinice sunt o componentă foarte importantă a activităților noastre de farmacovigilență și vom analiza toate informațiile disponibile despre acest caz și toate rapoartele de evenimente adverse după vaccinare „, se menționează în comunicat.

Clinicianul din Fairbanks, care a dorit să-și păstreze confidențialitatea, potrivit FHP, a lansat următoarea declarație încurajându-i pe alții să primească vaccinul:

„Anafilaxia este un efect secundar potențial rar, dar așteptat, care este tratabil și nu are implicații pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi Covid. Aș primi vaccinul și l-aș recomanda oricui, în ciuda reacției mele, pentru a ajuta țara noastră să se imunizeze, necesară pentru sănătatea tuturor americanilor, pentru economie, face ca familiile să se îmbrățișeze din nou, pentru a readuce copiii la școli și pentru a aduce țara de cealaltă parte a acestei pandemii.

„Am văzut în mod direct suferința și moartea pacienților cu Covid-19 și reacția mea adversă la vaccin pălește ceea ce infecția Covid-19 poate face oamenilor.”

Sursă text: cnn.com

Sursă foto: dw.com