A fost descifrat misterul Stonehenge. Cum au aflat oamenii de știință care este originea pietrelor

Oamenii de ştiinţă au reușit să găsească locul de origine al megaliţilor care alcătuiesc celebra structură Stonehenge. Ei s-au folosit de un eşantion care a fost păstrat timp de mai multe decenii în Statele Unite, informează Agerpres, care preia Reuters.

CITEȘTE ȘI: Accident îngrozitor: Biciclist strivit de o betonieră, la Timișoara

Testele geochimice arată că 50 dintre cei 52 de megaliţi din gresie de culoare gri-pal, cunoscuţi sub numele de „sarsen”, au o origine comună, aflată la o distanţă de circa 25 de kilometri de Stonehenge, într-un sit denumit West Woods, la marginea colinelor Marlborough din comitatul Wiltshire (Anglia), au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă britanici.

Un eşantion prelevat dintr-o piatră „sarsen”, extras în timpul unei operaţiuni de conservare la sfârşitul anilor 1950, când tije metalice au fost inserate pentru a stabiliza un megalit fisurat, a furnizat oamenilor de ştiinţă o serie de informaţii cruciale. Eşantionul a fost oferit drept suvenir unui bărbat, Robert Phillips, care a lucrat pentru compania implicată în activităţile de conservare şi care se afla la faţa locului în momentul forajului.

Robert Phillips a luat mostra cu el, cu permisiunea autorităţilor britanice, atunci când a imigrat în Statele Unite în 1977, locuind iniţial la New York, apoi în Illinois, California şi, în cele din urmă, în Florida. Robert Phillips, care a murit în acest an, a decis să trimită eşantionul înapoi în Marea Britanie pentru a fi cercetat de oamenii de ştiinţă, în 2018.

Cercetătorii au analizat fragmente din eşantion – testările invazive fiind interzise asupra megaliţilor la faţa locului – pentru a determina amprenta geochimică a pietrei „sarsen” din care fusese prelevat. Amprenta descoperită s-a potrivit cu cea a depozitelor de gresie aflate în West Woods pentru 50 dintre cei 52 de megaliţi de la Stonehenge.

 » Citește tot articolul pe www.renasterea.ro