A cincea stare a materiei a fost observată pentru prima oară în spațiu

Oamenii de știință au reușit, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), să observe pentru prima oară în spațiu a cincea stare a materiei, o performanță a fizicii cuantice care va ajuta la înțelegerea mai exactă a acestei mecanici fascinante care guvernează lumea microscopică, scrie AFP.

Avansul a fost realizat la „Cold Atom Lab”, un micro-laborator instalat de NASA la bordul ISS în 2018 și dedicat experimentelor pe atomi la temperaturi negative extreme, apropiate de zero absolut, respectiv -273,2 grade Celsius, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature.

Operând de pe Terra, fizicienii au generat „condensatul Bose-Einstein”, gaze ultra-reci care formează o nouă stare a materiei (a „cincea stare” după cele solidă, lichidă, gaz și plasmă), prezis în anii 1920 de Albert Einstein și matematicianul indian Satyendranath Bose și observat pentru prima oară în 1995.

Aceste gaze sunt un agregat de mai multe zeci de mii de atomi care, răciți la temperaturi foarte joase, devin indisociabili unii de alții pentru a forma o unică undă și reacționează toți de aceeași manieră în același timp. Este vorba de o proprietate a cuanticii, mecanica ce guvernează lumea infinitezimalului, potrivit căreia o particulă (atom, ion,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro