O nouă Lună? Ipoteza care a uimit lumea științifică
Comunitatea științifică a fost uimită de o nouă descoperire recentă, un corp ceresc „ascuns” în spatele planetei Marte.
Numele său științific este 1998 VF31 și este considerat astrul-geamăn al Lunii, având o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Până acum, nimeni nu se aștepta ca Luna să aibă în galaxia noastră „o soră” cu o structură similară și cu un aspect atât de asemănător. Dar acest asteroid cu un diametru de aproape 1 kilometru e aici de miliarde de ani.
Cercetătorii l-au observat cu ajutorul unui telescop-gigant, localizat în deșertul Atacama din Chile. „Pe scurt, are aceeași culoare precum Luna”, a transmis Apostolos Christou, coordonatorul cercetării, citat de The Guardian. Analiza spectrală detaliată sugerează că asteroidul este bogat în piroxeni și fier, adică o structură aproape identică celei a Lunii, acolo unde poate fi observată suprafața sa stâncoasă.
În cazul în care vă întrebați cum de au putut oamenii de știință să-l rateze până acum, trebuie să știți că asteroidul a fost descoperit inițial în 1998, fiind unul dintre obiectele cerești care gravitează în jurul planetei Marte, rămânând suspendate între câmpurile gravitaționale dintre Planeta Roșie și Soare. Deși există mai multe astfel de corpuri, toate par să semene unul cu altul. Asteroidul VF31 este diferit. Pe scurt, e foarte posibil ca acesta să fie, de fapt, o bucată din Lună care s-a desprins la un moment dat și care a rămas „captivă” pe orbita lui Marte.
Până când vom afla mai multe detalii despre acest corp ceresc și despre asemănările sale cu Luna, va fi interesant de văzut ce alte mistere mai ascunde Universul.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: