Cercetătorii avertizează asupra unei noi pandemii. Au fost raportate deja 600.000 de cazuri
Deși a fost aproape eradicată cu zeci de ani în urmă, o boală foarte contagioasă și periculoasă se răspândește din nou în lume.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland trag un semnal de alarmă și avertizează asupra unei potențiale noi pandemii: cea de scarlatină.
Boala a fost aproape complet eradicată, dar a reapărut în Asia în 2011. Ulterior, au fost descoperite multe cazuri în Marea Britanie, în 2014 și recent chiar și în Australia, scrie Science Daily.
Prin urmare, putem vorbi, neoficial, despre o nouă pandemie, deși numărul cazurilor raportate până acum la nivel mondial este de numai 600.000.
Scarlatina este o boală foarte contagioasă, care se transmite asemeni COVID-19, adică prin tuse sau strănut.
În cazul scarlatinei, cel mai des sunt afectați copiii cu vârste între 2 și 10 ani. Boala este provocată de o bacterie – Streptococcus pyogenes și, din fericite, în prezent se poate trata cu succes, prin administrarea de antibiotice.
În trecut însă, în anii 1800-1900, scarlatina era principala cauză de deces în rândul copiilor, deoarece atunci nu erau disponibile antibioticele.
Scarlatina se manifestă prin febră, durere de cap, durere de gât, inflamarea ganglionilor și o erupție specifică pe piele, de culoare roșie.
Dacă nu este tratată la timp, scarlatina poate duce la complicații grave și chiar la deces.
Potrivit cercetătorilor, boala a revenit acum pentru că bacteria care o provoacă a dobândit toxine „superantigen”.
Aceste toxine o ajută să se răspândească mai ușor în organism. Prin urmare, vorbim despre o nouă formă a bolii.
Din fericire, cel puțin deocamdată, pandemia de scarlatină este ținut sub control, datorită măsurilor de distanțare socială și de protecție luate din cauza COVID-19.
Totuși, este posibil ca în momentul în care oamenii își vor relua activitatea normală, cazurile de scarlatină se se înmulțească rapid.
Cercetătorii speră să se găsească în curând un vaccin și pentru această boală, care să fie, în cele din urmă, complet eradicată.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: