CEO a funcționat în medie cu un grup energetic în acest an

Situație îngrijorătoare la nivelul Complexului Energetic Oltenia, din cauza producției slabe de energie electrică. Potrivit președintelui Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, din ultimele date prezentate sindicatelor de către administrație, rezultă că societatea a avut în 2020 cele mai slabe vânzări din ultimii ani.

Astfel, producătorul de energie electrică a funcționat în medie cu un singur grup, raportat la producția realizată. Compania dispune de 10 blocuri energetice la sucursalele electrocentrale din Gorj și Dolj, însă unele sunt oprite definitiv, iar grupul 5 de la Rovinari este în modernizare. Colosul energetic ar putea miza pe 7 – 8 grupuri, dacă ar exista cerere de energie pe bază de cărbune din partea Sistemului Energetic Național. În ultimii doi ani s-a mers foarte mult pe importuri, dat fiind prețul mai mic, iar acest lucru a afectat din plin producătorii clasici.

Vor încheia anul cu pierderi

Complexul Energetic Oltenia a prognozat deja pierderi în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2020. Nu se știe însă care va fi nivelul acestora, dacă s-a mers așa de prost cu vânzările în primele 9 luni ale acestui an.

„Este o situație care ne îngrijorează. Din datele pe care ni le-a prezentat administrația nu se vede decât că a mers foarte prost anul acesta. Cum să ai bani, dacă funcționezi în medie cu un singur grup energetic, mă refer la producția realizată și livrată. Este imposibil să fii pe linia de plutire cu 12.000 de salarați cu asemenea vânzări. Noi am trăit din împrumuturi ca societate, dar cât să țină și aceste împrumuturi. Trebuie să mai dai și banii înapoi. Apoi cine îți mai dă și bani, ce bancă? Poate dacă vorbim de împrumuturi garantate de stat. Anul acesta cred că îl încheiem cum l-om încheia, dar nu știu ce va fi de la 1 ianuarie. Nu vreau să mă gândesc.”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Au de constituit stocuri de iarnă de 800.000 de tone

În plus, Complexul Energetic Oltenia nu stă deloc bine nici la producția de cărbune. Sunt probleme cu asigurarea fronturilor de lucru și trebuie constituit și stocul de cărbune pentru perioada de iarnă, de 800.000 de tone. „La Roșia nu avem cărbune decât până în luna decembrie și apoi nu știu ce vom face. Sigur că vorbim că e producție slabă de energie, dar dacă va fi cerere nu suntem siguri că o vom putea onora pentru că nu avem cărbune. Trebuie să lucrăm și la constituirea stocurilor de iarnă. Trebuie ca până la începutul sezonului rece să avem în stocuri la termocentrale și la depozitele din carierele miniere 800.000 de tone de lignit. Adică nu trebuie să scădem sub cantitatea aceasta de cărbune și să mai producem și energie. Cam greu. Ce facem dacă va fi o iarnă grea?”, a menționat Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber al Carierei Roșia, cea mai mare din CEO și România.

Lucrează cu 4 – 5 blocuri energetic

Joi erau în funcțiune la nivelul Complexului Energetic Oltenia numai patru blocuri energetice, în loc de 5. Grupul energetic numărul 3 de la Termocentrala Rovinari a fost oprit temporar, din cauza unor probleme tehnice la stația de desulfurare. Blocul energetic urma să reintre în funcțiune, în urma remedierii problemelor. Astfel, Termocentrala Rovinari funcționa joi cu blocurile energetice 4 și 6. De asemenea, Termocentrala Turceni avea în funcțiune grupul energetic numărul 4. La Sucursala Electrocentrale Ișalnița este în funcțiune blocul energetic 8. De precizat că Sucursala Electrocentrale Craiova 2 este în continuare închisă. Se livrează în medie 700 – 800 de MWh.