Strategia Suediei, un succes? Doar 13 bolnavi internați la Terapie Intensivă

Datele statistice înclină balanţa în favoarea modului în care Suedia a abordat pandemia provocată de noul coronavirus, chiar dacă oficialii din domeniul sanitar de la Stockholm au apelat la o strategie blamată de mulţi.

Oficialii de la Stockholm au susţinut la începutul răspândirii pandemiei că noul coronavirus reprezintă o provocare pe termen lung şi că în locul impunerii restricțiilor ar fi mai benefic pentru oameni să îşi continue activitatea zilnică şi să-şi dezvolte imunitatea.

Astfel, populația a fost îndemnată să lucreze de acasă în măsura în care acest lucru era posibil, dar şcolile, barurile şi restaurantele au rămas în mare parte deschise, fără ca purtarea măştilor în magazine sau în mijloacele de transport public să devină obligatorii.

În prezent, la aproape șapte luni de la declanșarea epidemiei în Europa, statistica înclină balanţa în favoarea deciziei Suediei.

”Imunizarea de grup”, decizia de a nu aplica restricţii şi de a nu bloca ţara, i-a plasat pe suedezi în centrul controverselor încă din primăvară, când statele se grăbeau să-şi închidă graniţele.

În acest moment, situaţia pare încurajatoare în Suedia, unde doar 13 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus mai sunt internaţi la secţiile de Terapie Intensivă.

Datele statistice plasează Suedia pe o poziţie favorabilă: cu un singur deces pe zi în ultimele 10 zile, faţă de media zilnică de 9,3 din Marea Britanie, de exemplu.

Totuși, punctul în care suedezii au eșuat este cel al protejării populației vârstnice.

Țara scandinavă are a șaptea cea mai mare rată a mortalității la nivel mondial cu 575 de decese la un milion de locuitori, datorată în mare parte eșecului în a proteja persoanele vârstnice din azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor.

Autoritățile sanitate au raportat 86.194 de cazuri de infecție și 5.843 de decese, conform 3dots.ro.