STUDIU: PÂINEA neambalată POATE fi CONTAMINATĂ cu COVID-19

Un studiu realizat de Universitatea din București (UB) a arătat că pâineaneambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 și ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus. În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu Sars-CoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele studiului.

”Studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație.”, se arată pe site-ul Universității.

Dacă fructele și legumele pot fi curătațe, pâinea neambalată nu poate trece prin acest proces.

Din studiu mai rezultă că virusul nu poate să străbată ambalajul. Studiul Universității București propune o soluție simpla și anume ambalarea pâinii.

România produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine.

REACŢIA ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

 » sursa: www.replicaonline.ro