Europa, la un pas de o nouă carantină. Ce măsuri se iau în țările unde se înmulțesc cazurile de coronavirus
De la carantină până la mobilizarea armatei – sunt armele cu care Europa luptă cu cel de-al doilea val de coronavirus. Britanicii sunt în faţa unei noi carantine naţionale. Alerta de Covid-19 a fost ridicată la nivelul 4 din 5, pub-urile se vor închide la ora 22, iar oamenii sunt sfătuiţi să muncească de acasă, dacă job-ul le permite asta. Se întorc la restricţii şi germanii sau austriecii, iar în Franţa vizitele la azilurile de bătrâni au fost interzise pentru următoarele două săptămâni.
50.000 de cazuri de coronavirus şi 200 de morţi pe zi până la jumătatea lunii octombrie. Este bilanţul care a pus în alertă guvernul britanic. Este deja ţara europeană cu cele mai multe decese provocate de Covid-19, iar premierul Boris Johnson, care a simţit pe propria piele ce înseamnă boala, nu e dispus să îşi asume niciun risc.
Borin Johnson, premierul Marii Britanii: Toate barurile şi restaurantele vor servi doar la masă, cu excepţia serviciilor take away, şi vor fi închise la ora 22.00!
Nici familiile nu mai au voie să se viziteze. Măsurile, valabile timp de şase luni sunt puternic contestate britanici, dar şi de românii stabiliţi în Regat
Crește rapid numărul de îmbolnăviri din Spania
Britanicii vor să evite o situaţie precum cea din Spania. Peninsula Iberică are, în prezent, cea mai mare creştere zilnică a cazurilor la nivel european. Numai în acest weekend, peste 30.000 de oameni au fost confirmaţi cu coronavirus. Asta deşi, toată vara au fost luate măsuri. Masca a fost obligatorie şi la plajă, iar zonele cu focare au fost ţinute în carantină.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Comunitatea Madridului este una dintre cele mai afectate, în acest moment, iar datele arată că rata infectării este dublă faţă de cea la nivel naţional.
Mult mai relaxată, strategia autorităţilor din Gibraltar stârneşte curiozitatea specialiştilor. Epidemia este ţinută sub control, deşi măştile sunt obligatorii doar în zonele aglomerate închise. Mai mult, aici nu a fost înregistrat niciun deces.
În prezent tot vestul Europei este sub alertă. Cu jumătate de ţară colorată în roşu din cauza numărului crescut de cazuri, Franţa se teme că va epuiza paturile de la terapie intensivă în două săptămâni.
Germania a restrâns adunările la maximum 5 persoane în Munchen, iar Belgia şi Olanda se pregătesc şi ele să impună noi restricţii.