Cazuri de coronavirus în creștere în mai multe țări europene
Europa atinge noi recorduri de infectare. 13 mii 500 de cazuri au fost înregistrate sâmbătă doar în Franţa, o cifră pe care ţara nu a atins-o nici în martie. Pe măsură ce tot mai multe ţări se confruntă cu valul doi de infectare, specialiştii vorbesc de un fenomen îngrijorător. Pandemia a epuizat oamenii, aşa că nu mai respectă vreo regulă şi asta explică noul val de infectare. Situaţia pare diferită în Suedia unde rata noilor infectări este mult sub media europeană.
În Londra, unde situaţia sanitară ar putea impune curând o nouă carantină, peste o mie de oameni au protestat ieri faţă de restricţii, iar 32 au şi fost arestaţi. Specialiştii cred că pandemia a extenuat oamenii care nu mai vor să audă de restricţii. Între o mie şi 10 mii de lire sterline este amenda pentru cei care ies din izolare după ce au fost testaţi pozitiv sau au venit în contact cu o persoană infectată.
Matt Hancock, Ministrul britanic al Sănătăţii: Dacă nu m-aş fi temut că oamenii vor încălca regulile de autoizolare, nu am fi impus amenzi de zeci de mii de lire. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea care trebuie să se autoizoleze se autoizolează.
În nord-estul Angliei, unde rata contagiunii este mai ridicată, peste 13 milioane de oameni sunt din nou în carantină. Vizitele sunt interzise, iar barurile şi restaurantele se închid la ora 22, prea devreme pentru clienţii lor obişnuiţi.
În Madrid, 37 de cartiere cu aproape 900.000 de locuitori intră în izolare începând de luni. Singurele deplasări permise sunt la serviciu, la studii sau pentru motive bine întemeiate. Spania înregistrează, în prezent, cea mai înaltă rată a contagiunii din Uniunea Europeană, iar în capitală cifra este de două ori mai mare.
Rebela Europei, Suedia rămâne fidelă strategiei sale şi pune accent mai ales pe responsabilitatea individuală a oamenilor.
Lena Hallengren, Ministrul suedez al sănătăţii: Dacă avem un focar de infectare la nivel local, desigur, vom impune măsuri diferite, poate chiar portul măştii pentru o anumită perioadă, în anumite locaţii, la anumite ore. Dar nu pe termen lung. Oamenii nu vor purta măşti ani la rândul.
Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă tactica funcţionează. Ţara are o mortalitate mai mare decât celelalte ţări nordice însă incidenţa noilor cazuri e mai mică decât în alte ţări europene. În ultimele 2 săptămâni, Suedia a raportat 30 de cazuri la suta de mii de locuitori. În Spania rata este de 292 de infectaţi, În Franţa 172, iar în Marea Britanie 69.