Dacian Cioloș: întregul sistem este subordonat nevoilor politicului

Dacian Cioloș: „Am încredere în Emanuel Ungureanu!“ (P.E.)

Dacian Cioloș spune într-o postare pe Facebook că întregul aparat de stat este subordonat universităților:

„Cea mai importantă misiune a USR PLUS după alegerile parlamentare este procesul de depolitizare din societatea românească. Timp de 30 de ani, clasa politică a încercat și a reușit să-și aservească toate instituțiile publice care în mod normal ar trebui să funcționeze independent de politic.

Foamea de putere și nevoia de a controla tot a făcut ca educația sau sănătatea să devină feude personale ale mai marilor momentului, sinecuri politice sau surse de „drenaj“ din fonduri publice. Exact în aceste două domenii politicul nu ar trebui să se amestece niciodată altfel decât prin viziune și politicile publice pe care le propune.

Unele rectorate ale universităților, spitale, clinici, institute de cercetare, posturile de directori din școli sau licee, întregul sistem este subordonat nevoilor politicului.

Am văzut recenta dispută după ce Sorin Cîmpeanu, membru ALDE-Pro România-PNL, a obținut cel de-al treilea mandat la conducerea Consiliului Național al Rectorilor și nu pot să nu remarc faptul că o mare parte din conducerea domeniului universitar este într-o strânsă legătură cu politicul. Știu că explicația este cât se poate de simplă, nevoia de a ajunge la resurse, protecția în carieră, înlăturarea competiției universitare și alte ajutoare mai mult sau mai puțin directe. Am ajuns ca în locul unei competiții oneste din care să câștige profesionalismul și meritocrația să avem mecanisme feudale de susținere a favoriților politici care la rândul lor au misiunea de a întoarce favorurile primite de la oamenii politici. Este un troc la fel de reprobabil ca taxa de protecție sau șpaga dată funcționarilor publici. Singura diferență este că se face cu ștaif, iar limbajul celor implicați este mai bogat și mai elevat. Situația este trasă la indigo și în sănătate. Efectele sunt devastatoare pentru societate și construiesc un mod de a înțelege lumea care promovează feuda politică și subordonarea tribală. Contează mai mult relațiile politice decât competențele profesionale și asta se vede în calitatea educației și sănătății pe care le avem în România.

Pentru USR PLUS, reforma în educație și în sănătate nu are cum să fie făcută fără depolitizarea acestor domenii dacă vrem să reparăm ce a fost stricat în ultimii 30 de ani și să redăm demnitatea oamenilor decenți din educație și sănătate din România.”