Creșterea prețurilor la chirii generează noi proteste în Portugalia: Casele sunt pentru a locui, nu pentru speculă

Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Lisabona și din alte orașe din Portugalia pentru a protesta față de creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor, în timp ce frustrarea crește din cauza unei crize a pieței imobiliare, relatează Reuters.

Manifestanții au purtat afișe cu sloganuri precum „Am vrut să mă mut din casa părinților mei, dar chiria nu m-a lăsat” și au scandat „casele sunt pentru a locui, nu pentru speculă”.

Rita Silva, de la mișcarea Fair Life, care a organizat protestul, a declarat pentru Reuters: „Situația nu s-a îmbunătățit deloc în ultimii doi ani”.

Criza locuințelor din Portugalia are rădăcinile într-o penurie cronică de locuințe la prețuri accesibile, agravată de sosirea străinilor bogați atrași de drepturile de ședere și scutirile fiscale. Explozia turismului a dus, de asemenea, la o creștere a numărului de închirieri de vacanță pe termen scurt, restrângând și mai mult piața imobiliară.

Guvernul de centru-dreapta al Portugaliei a anunțat un pachet de cheltuieli în valoare de 2 miliarde de euro care urmărește construirea a aproximativ 33.000 de case până în 2030, dar protestatarii sunt circumspecți.

„Guvernele succesive vin cu diverse politici și pachete de măsuri, dar ceea ce vedem este că situația locuințelor continuă să se înrăutățească”, a spus Silva.

Proteste similare au avut loc și în anii trecuți, în timp ce, potrivit datelor guvernamentale, în 2022 peste 50% dintre persoanele angajate au câștigat mai puțin de 1.000 de euro pe lună, iar salariul minim lunar era de 760 de euro.