Putin ordonă ca armata rusă să devină a doua ca mărime după cea chineză, cu 1,5 milioane de militari activi

Președintele Vladimir Putin a ordonat luni ca efectivele normale ale armatei ruse să fie mărite cu 180.000 de militari, ajungând la 1,5 milioane de militari activi, o măsură care ar face-o a doua ca mărime din lume, după cea a Chinei, scrie Reuters.

Într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a ordonat ca dimensiunea generală a forțelor armate să fie mărită la 2,38 milioane de persoane, dintre care a spus că 1,5 milioane ar trebui să fie militari activi.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), un important Think-tank militar, o astfel de creștere ar face ca Rusia să devanseze Statele Unite și India în ceea ce privește numărul de soldați de luptă activi pe care îi are la dispoziție și să fie a doua după China ca mărime. IISS a declarat că Beijingul are puțin peste 2 milioane de militari activi.

Mișcarea, a treia oară când Putin a mărit rândurile armatei de când și-a trimis militarii în Ucraina în februarie 2022, are loc în timp ce forțele ruse avansează în estul Ucrainei pe părți ale unei vaste linii de front de 1 000 km și încearcă să expulzeze forțele ucrainene din regiunea rusă Kursk.

Deși Rusia are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și a reușit să recruteze voluntari cu contracte avantajoase pentru a lupta în Ucraina, aceasta a suferit – la fel ca forțele Kievului – pierderi grele pe câmpul de luptă și nu există niciun semn că războiul se va încheia prea curând.

Andrei Kartapolov, președintele comisiei pentru apărare din camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că majorarea numărului de trupe active face parte dintr-un plan de revizuire a forțelor armate și de creștere treptată a dimensiunii acestora pentru a se potrivi cu ceea ce el a descris ca fiind situația internațională actuală și comportamentul „foștilor noștri parteneri străini”.

„De exemplu, acum trebuie să formăm noi structuri și unități militare pentru a asigura securitatea în nord-vestul (Rusiei), deoarece Finlanda, cu care avem graniță, a aderat la blocul NATO”, a declarat Kartapolov pentru Parlamentskaya Gazeta, ziarul intern al parlamentului rus.

„Și pentru a efectua acest proces, trebuie să mărim numărul de trupe”.

A treia creștere din 2022

Vladimir Putin ordonase din 2022 și până acum alte două creșteri oficiale ale numărului de militari gata să fie trimiși în luptă – cu 137.000 și, respectiv, 170.000.

În plus, Rusia a mobilizat peste 300.000 de soldați în septembrie și octombrie 2022, într-un exercițiu care a determinat zeci de mii de bărbați în vârstă de încorporare să fugă din țară.

Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că deocamdată nu este prevăzută nicio nouă mobilizare și că ideea este de a continua să se bazeze pe voluntarii care se înscriu pentru a lupta în Ucraina.

Dara Massicot, expert în armata rusă la think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, s-a întrebat dacă Moscova este pregătită să plătească factura pentru creșterea numărului de militari activi.

„Există modalități de a dota o forță permanentă de 1,5 milioane, dar Kremlinul nu le va dori dacă se luptă cu adevărat cu ceea ce necesită acest lucru”, a scris Massicot pe X.

„Sunt cu adevărat capabili să crească bugetul apărării pentru a susține achizițiile ȘI această cerință?”

Massicot, care a publicat un raport privind eforturile Rusiei de a-și regenera armata, a declarat că Moscova ar putea lua decizia nepopulară și dificilă de a extinde dimensiunea recrutării sau de a schimba legea pentru a permite mai multor femei să lucreze în armată pentru a atinge un astfel de obiectiv.

„Căutați semne că aceasta este o inițiativă reală de recrutare și extindere, și nu un fel de spectacol pentru a-i intimida pe alții. Metoda actuală de voluntariat funcționează, dar are tensiuni. Extinderea înseamnă mai multe cheltuieli/stresuri”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *