Scandalul continuă la Spitalul Pantelimon. Alexandru Rafila nu vrea să demisioneze

Ministrul Sănătății a fost chemat la sediul Guvernului ca să dea explicații în scandalul izbucnit la Spitalul Sfântul Pantelimon.

La ieșirea de la discuțiile cu Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila a precizat că nu-și dă demisia, dar spune că va cere un audit extern.

Tot luni, un deputat USR a depus o sesizare la Parchetul General, prin care cere ca ministrul Sănătății să fie cercetat pentru abuz în serviciu și neglijență.

Alexandru Rafila – ministrul Sănătății: ”Nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu, când vreau să plec de la Ministerul Sănătății, vreau să las lucrurile în ordine, ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate.”

Premierul și-a trimis săptămâna trecută Corpul de Control la Ministerul Sănătății, ca să verifice cum au făcut experții de acolo ancheta în scandalul Sfântul Pantelimon.

În tot acest timp, după 11 zile petrecute în arest preventiv, doctorița Maria Miron a fost chemată de procurori să asiste la percheziția informatică a telefoanelor sale mobile, pentru a fi înregistrate apoi ca probe la dosar. Nu este exclus ca procurorii să caute alte convorbiri sau mesaje, asemănătoare celor interceptate deja.

Într-o conversație cu iubitul ei, medic la Spitalul Militar, doctorița Miron vorbea despre efectele noradrenalinei, substanța de la care a pornit întreg dosarul.

La rândul lui, respectivul medic a încercat săptămâna trecută să-și pună capăt zilelor. A fost salvat, iar acum este vizat de o anchetă a procurorilor militari.

Aceștia trebuie să lămurească de unde a avut substanțele cu efect psihoactiv pe care le-a folosit.

O altă anchetă ar putea fi începută și de Parchetul General, după ce un deputat USR a făcut o sesizare care îl vizează pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Tot luni, la 4 luni după ce 17 bolnavi de la Spitalul Pantelimon au murit în doar 4 zile, și-a dat demisia doctorița Florina Pompiliu, șefa secției ATI. A invocat motive personale, dar va rămâne în spital ca medic.

De la bun început, le-a apărat pe cele două doctorițe considerate de procurori vinovate. Ancheta procurorilor s-a bazat pe expertiza legiștilor.

Colegiul Medicilor din România îi acuză însă, într-un comunicat, pe medicii legiști că le-au încălcat celor două doctorițe dreptul la un proces echitabil. Asta după ce, la finalul săptămânii trecute, Consiliul Superior de Medicină Legală a comunicat public că, în cazul unui pacient, moartea a survenit în proporție de 99% din cauza reducerii dozei de noradrenalină.

Colegiul Medicilor Români critică și arestarea preventivă a celor două doctorițe și cataloghează decizia luată de judecători ca fiind una disproporționată.

Practic, le susține pe cele două doctorițe în demersul lor de a contesta măsura arestului preventiv, lucru care deja s-a întâmplat.