Carnea artificială, interzisă în România. Parlamentarii au decis că nu va putea fi comercializată la noi
Carnea creată în laborator nu va putea fi comercializată în România. Așa au decis parlamentarii, preventiv, pentru că în câteva state din lume există deja carne artificială.
Ca să nu fie luați prin surprindere, senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, astfel încât astfel de produse să nu ajungă pe piața noastră. „În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au argumentat aleșii.
Senatorii din comisia de agricultură au propus o lege a cărnii menită să îi protejeze pe români. Unul dintre articole interzice la noi vânzarea cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială, deși deocamdată doar în Statele Unite, Canada și în Singapore sunt companii care produc carne dezvoltată în laborator din celule de la animale.
George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat: „Suntem hârăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”.
Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA: „Cred că e momentul să vedem în galantare carne făcută în laborator”.
În Europa, în state precum Olanda sau Germania sunt companii care au făcut studii avansate pentru a produce carne în laborator.
Deocamdată nu a fost foarte bine primită, iar argumentul principal, acela potrivit căruia carnea produsă în laborator poluează mai puțin, nu s-a dovedit adevărat.
Țara de proveniență a cărnii, afișată pe etichetă
Legea are însă și alte prevederi. De exemplu, pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Aleșii susțin că multe magazine păcălesc oamenii cu afișe „produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% carne.
George Scarlat, președintele comisei de agricultură din Senat: „Aici instituții ale statului care spun că orice produs care se ingurgitează și nu-ți produce moartea subită e aliment”.
Parlamentarii au mers și mai departe și au propus ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o folosesc.
Fejer Odon, senator UDMR: „Poți să comanzi angus sau stake românesc. În sensul ăsta nu știu cum să reformulăm”.
George Scarlat, președintele comisei de agricultură din Senat: „Era la modă vita argentiniană și chiar dacă aveam un atricot de la o văcuță autohtonă, o vindeam ca vită Argentiniană. Doar aia se căuta”.
Lucian Trufin, senator PSD: „Nu văd o problemă ca restaurantele să scrie în meniu dacă mâncarea e făcută din carne românească sau nu, nu e atât de complicat”.
Pentru cei care nu vor respecta regulile, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere.