Ungaria cumpără o clădire istorică în Cluj. Guvernul de la Budapesta, investitor imobiliar în Transilvania
Ungaria a cumpărat, prin intermediul unei fundații de stat, clădirea care adăpostea Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj, transmite Actual de Cluj. E vorba despre un monument istoric, care urmează să găzduiască Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, universitate deținută de Fundația maghiară Sapienția.
Statul român avea drept de preemțiune, dat fiind că e vorba despre o clădire – monument istoric, dar Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj nu ar fi acceptat să plătească prețul cerut de proprietar, adică 5,6 milioane de euro, potrivit Făclia.
În schimb, moștenitorii fostului proprietar Marius Trif au vândut clădirea Fundației Sapienția, care este finanțată de statul maghiar.
Context. Instituții și companii deținute de statul maghiar au mai cumpărat în ultimii ani clădiri istorice din Transilvania. Tot în Cluj, Fundația Sapienția a cumpărat în 2002 cu un milion de dolari fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin. În Satu Mare, compania maghiară de stat MANEVI Zrt a cumpărat Hotelul Dacia în 2017, iar în Carei aceeași firmă a achiziționat sediul istoric în care a funcționat primăria orașului.
În luna iunie 2020, Guvernul Ungariei a inițiat un proiect legislativ, trimis deja în Parlament, care i-ar da posibilitatea să cumpere proprietăți imobiliare în toată Europa Centrală și de Est. Guvernul Viktor Orban, care are un plan economic agresiv în toate statele învecinate, va deveni jucător pe piața imobiliară din regiune prin intermediul unei fundații controlate de guvern.
Ce va cumpăra guvernul Ungariei? Orice proprietate imobiliară care are orice legătură cu Ungaria sau cu cetățenii maghiari, inclusiv legături istorice, culturale sau arhitectonice. Practic, plaja de posibile achiziții este uriașă, potrivit Daily News Hungary.
Guvernul va cumpăra clădirile vizate și le va reface și gestiona, potrivit proiectului legislativ inițiat de vicepremierul Zsolt Semjén.
-
Ungaria a cumpărat, prin intermediul unei fundații de stat, clădirea care adăpostea Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj, transmite Actual de Cluj. E vorba despre un monument istoric, care urmează să găzduiască Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, universitate deținută de Fundația maghiară Sapienția. Statul român avea drept de preemțiune, dat fiind că e vorba
-
Primarul Damian Butnariu din Mogoșești-Siret (județul Iași) candidează pentru un nou mandat, folosind culorile PNL, partid care, caz unic în județ, nu a desemnat candidat în această localitate. În luna ianuarie a acestui an, Butnariu a fost exclus din rândul liberalilor după ce Ziarul de Iași a dezvăluit că numele său a apărut într-un dosar
-
Depozitele în lei ale persoanelor fizice au crescut cu 0,5% în iulie față de luna anterioară, până la 140 342,6 milioane lei, iar faţă de luna iulie 2019 au înregistrat o creştere de 12,7% (9,6% în termeni reali), transmite BNR. Pe fondul temerilor față de efectele economice ale pandemiei au crescut și depozitele în lei
-
ITM taie-n carne vie! Amendă uriașă pentru angajatorul lucrătorilor indieni infectați cu coronavirus
ITM București a decis să taie în carne vie. A dat o amendă extrem de mare pentru angajatoriul din București al lucrătorilor indieni depistați cu noul coronavirus. Acesta a fost sancționat cu 13.500 de lei. Amendă drastică pentru angajatorul lucrătorilor indieni infectați cu coronavirus. Acesta a fost sancționat de inspectorii de muncă cu 13.500 de lei.
-
Va începe programul Litoralul pentru toți. Românii pot găsi cazare de la 45 de lei pe noapte
De la 1 septembrie românii care doresc să meargă la mare pot beneficia de programul „Litoralul pentru toți”, aflat la cea de-a 37-a ediție. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spune că acest program este menit să se adreseze tuturor turiștilor care doresc să viziteze litoralul românesc în perioada 1 – 30 septembrie. În acest interval de