Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 34%. LISTA prețurilor verificate de Consiliul Concurenței
Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, după aplicarea ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere a prețului de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.
Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume.
Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).
Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.
Reducerea medie a produselor de bază la 1 august, comparativ cu luna iunie, în marile lanțuri de magazine:
Struguri – 33.74%
Prune – 29.79%
Cartofi – 28.42%
Ardei gras Bianca – 27.59%
Ardei Kapia – 25.64%
Morcovi – 24.24%
Pepene – 22.25%
Castraveți – 19.24%
Ceapă – 17.91%
Pâine – 13.11%
Brânză – 12.30%
Aripi pui – 12.19%
Iaurt – 11.28%
Făină – 10.68%
Pulpă pui – 8.91%
Mălai – 8.75%
Tacâmuri pui – 8.31%
Pui Grill – 6.23%
Lapte – 5.39%
Ouă – 5.31%
Carne porc lucru – 4.21%
Ulei – 3.85%
Zahăr – 3.44%
Spată porc – 0.85%